07 september 2009

Kloka förmödrar mjölksyrade

Mjölksyrade grönsaker ska definitivt ha en självklar plats på mitt matbord i fortsättningen. Har redan bunkrat upp och ska testa mjölksyrade morötter, syrad vitkål, syrade rödbetor.
Sedan väntar mors mjölksyrade egenodlade gurka och så är det dags för höstens stora äventyr: jag ska också mjölksyra.
Våra förmödrar gjorde det redan på stenåldern. Mjölksyrade alltså. I lerkärl, visar fynd från då. Och de fortsatte ända in på femtiotalet. Sedan kom industrin med modern mat och gamla traditioner försvann.
Så synd. Ny forskning på Chalmers visar att syrningen inte bara gör grönsakerna hållbara. De förädlar dem också. De blir mer näringsrika (vitaminer, mineraler), proppfulla av antioxidanter och probiotika som stärker mage och tarm.
Gör som mormor: Mjölksyra. Och sätt de färdiga, syrade, finsmakande dunderladdade antioxidantrika grönsakerna på matbordet. Varje dag.
Kanske slipper du på köpet höstens förkylningar? (Vågar inte skriva influensor även om jag såklart hoppas att mjölksyran, som stärker immunförsvaret, också kan ge Nya influensan lite motstånd.)

Inga kommentarer: