16 augusti 2010

Lite Marmite? frågade Simon


Lite Marmite, kanske?
Simon, från London hade med sig en burk Marmite, som present till familjen. Innan vi alla högtidligen ska avsmaka och ge vårt utlåtande berättar han om denna 100-åriga klenod i engelsk kosthushåll:
Som engelsman och vegetarian äter han gärna hårt Rivitabröd med en tunn strimma Marmite på morgonen. Ovanpå passar jordnötssmör, eller varför inte någon sylt, säger han.
Marmite sägs man älska eller hata. Det finns till och med klubbar på nätet, som bråkar om sin kärlek respektive sitt hat.
Den bruna massan är en restprodukt från öltillverkningen och består av jäst. Den är dunderladdad med B-vitaminer, bland annat den åtråvärda B 12 vitaminen, som är särskilt viktig för att ha ett bra järnvärde.
Med en tunn strykning på vårt fina knäcke-surdegsbröd avsmakar vi alla under tystnad denna nyhet för vår familj. Ingen grinar illa, tvärtom tycker flera att det är gott.
Ni är öppna till sinnet, säger Simon.
Själv tycker jag att det är alldeles för salt, men säger inget. Kan tänka mig ta detta till frukost, men med jordnötssmör till.

En liten klick om dagen kan vara bra för oss vegetarianer och veganer för B12 finns nästan bara i animalisk kost. De bästa källorna som vegetarian eller vegan är att äta alger och fermenterade (mjölksyrade) grönsaker regelbundet. Och kanske Marmite, förståss? De som dricker mjölk behöver inte oroa sig. 2 dl mjölk ger lika mycket B 12 som ett ägg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh Marmite, det var länge sen! Vid senaste besöket i England för åtskilliga år sen inhandlades stora burkar Marmite som avnjöts med andakt. Här hemma går det bara att få tag i pytteburkar till sanslösa priser, därför har det fallit i glömska hos mig. Så passa på att njuta när du har tillgång till denna ljuvliga saltbomb! :-)

Anonym sa...

Inför första och enda gången jag smakade hade jag mycket stora förväntningar. Tyvärr var det fruktansvärt, hemskt och äckligt! Men jag kanske ska prova igen (inspirerad av denna blogg :)och lägga på både jordnötssmör och sylt, för att dölja den.
Mvh
Maria

Helahälsan sa...

Ja, i morse provade jag för andra gången. Underligt nog smakade det värre nu, trots getost på. Kanske är jordnötssmör det enda som passar som partner? Vet inte hur jag jag ska förhålla mig till denna nyttiga "delikatess".