20 september 2010

Gröna blad bästa maten för att förbli frisk


Ät mycket gröna blad. Dagligen. Det är bästa sättet att förbli frisk. Övriga hälsotips, baserat på senaste nutritionsforskningen är: Ät inte kött (särskilt inte charkuterivaror) och strunta i mjölkprodukter. Mjölkprodukterna innehåller alltför mycket fett för att motivera nyttan. Kalcium kan du få genom vegetabilier istället.
Råden kommer från Dr Michael Greger. Han är en läkare som specialiserat sig på sambandet mellan diet och hälsa. Han är inte intresserad av åsikter eller tyckande, det enda han bryr sig om är vetenskap, förklarar han. Han förlitar sig på studier som visar svart på vitt vad som är bäst respektive skadligt för oss. Därför läser han varje år alla studier som publiceras i engelsk språkliga vetenskapliga tidskrifter. De senaste två åren blev det enligt hans egen utsago 12 000 artiklar. (puh!)
Han berättar om sina slutsatser på en video vid Hawaiis vegetariska förening.
Där tar han också upp vilka vitaminer som är särskilt viktiga. Det gäller bland annat om B12. Hans slutsats är att veganer bör ta B12 tillskott, eftersom de annars riskerar att få brist, med allvarliga konsekvenser utöver blodbrist. Han hänvisar bland annat till en en studie (European Journal of Clinical Nutrition. 2010 Jul 21) där man jämfört B12 nivån hos slumpvis utvalda köttätare (228), vegetarianer (231) och veganer (232). Köttätarna hade högst b 12 nivå, medan 52 procent av veganerna och 7 procent av vegetarianerna och en köttätare hade B 12 brist.
Tack för tipset till Klas Nilsson, som hittar mycket inspirerande och nyttig läsning på www.ivu.org en sajt för vegetarianer över hela världen.

2 kommentarer:

C. Carlson sa...

Intressant Mamma! Jag mår mycket bättre nu med min vegankost, magen är alltid i god form och det känns så härligt att kunna spendera matkassan på färska grönsaker - det finns så många att upptäcka!

Glömmer att ta mina B12 tabletter ibland, men äter iaf några i veckan. Kanske ska försöka bli lite mer noggrann..

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Absolut toppen att du tar hand om dig. B12 är nödvändigt att du äter varje dag. Inte då och då. Utan dem riskerar du - mer trötthet och bland annat blodbrist.