24 oktober 2010

Provocerande sund

Lustigt att det ska vara så provocerande på (vissa) personer att jag väljer Are-mat med betoning på råa grönsaker och kruska.
- Har du inte slutat än? Var det inte ett projekt?
Det är kommentarer jag får.
Eller är det kanske jag som inte varit tydlig?
Jag FORTSÄTTER jakten på den fulländade hälsan.
Jag fortsätter att äta grönt, närproducerat och ekologiskt, tackar nej till kaffe och socker och motionerar varje dag och prioriterar en god natts sömn framför en sen deckare på TV. Motiv? Jag vill fortsätta må bra. Okey?
Läser i SvD om danska familjen som skrivit boken Kärnfrisk familj. En bästsäljare, som nu kommit till Sverige. Främsta tipsen från boken är: skippa sockret, skräpmat och drick bara alkohol någon gång om året.
Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi, enheten för farmakologi vid Uppsala universitet får kommentera i SVD. Jag fastnar särskilt för ett av hans uttalanden.
"Rent allmänt kan man förstås undra om hela meningen med livet är att leva så sunt som möjligt i varje ögonblick".
Vem påstår att de som lever hälsosamt har det som hela meningen med sitt liv?
Så uttalar sig den som inte varit allvarligt sjuk.
Varken pengar eller framgång har någon större betydelse om du inte är frisk. Däremot kan de hjälpa dig att bli frisk.

4 kommentarer:

PJ sa...

Ja, den som vet något som andra inte vet eller förstår provocerar tyvärr ofta andra. Sen frågar man sig varför man släpper fram Larhammar att kommentera livsstilsfrågor. Han och hans förening för Vetenskap och Folkbildning har av någon anledning en "gräddfil" till massmedia.

Caroline sa...

Tror att det handlar om att folk är vana att lyssna på experter och att de inte är tydliga nog med hur viktigt det är att äta frukt, grönsaker, motionera dagligen o.s.v.När någon har bestämda åsikter och höga ambitioner med sin hälsa så ifrågasätter nog männsikor på nåt omedvetet sätt sina egna och känner kanske nån form av olust som sen snabbt projiceras.Jag blir i alla fall väldigt inspirerad av din hälsoiver och dina framgångar. Heja!

Anonym sa...

jättebra att du är så sund

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Tack för alla spontana tillrop. Faktiskt kom en av dem som högljutt kommenterat min livsstil med orden "Jag vill njuta det goda i livet". och bad om ursäkt. Hon frågade om hon varit för hård.
"Jag tycker att jag lever det goda livet" svarade jag.
"Självklart gör du det", sa hon.
Jag kommenterar inte vad hon äter: Bara när det ser gott och vackert ut. Oh, vad det ser gott och vackert ut, säger jag då.