18 december 2010

Hutlöst halt - promenera!


Vad gör man när det är hutlöst halt varje dag? Det går inte att springa, än mindre att åka skidor eftersom snöytan är glashal.
Då gör jag en Annica.
Jag promenerar.

Annica går en timma varje morgon. Året om. Varje dag. Det är ingen tvekan. Klockan sex går hon ut. Sju är hon tillbaka och äter frukost, sedan bär det av till jobbet.
Inte gick jag ut sex denna lördagsmorgon, men åtta. På med mina Jämtkängor, anno 1982. Dem köpte jag för att vandra i Ladakh i norra Indien, landet som ligger norr om Kashmir vid Himalayas fot. Än är de mitt bästa stöd när vinterkylan och halkan kommit. Rustade med häldubbar går morgonpromenaden stabilt. När jag är hemma igen är kinderna rosiga och inneluften i lungorna effektivt utbytt mot frisk uteluft.
Jag är redo för julstök. Men först en drink med nypressad blodgrape och en tesked Spirulina, en kopp grönt te och en skiva broder Maximilians rågbröd och min egen bönröra.
Den goda bönröran, ett proteinrikt alternativ till ost, finns i vårt kylskåp varje vecka. Passar lika bra på smörgåsen som på middagstallriken. Du gör den supersnabbt: Använd: 1 paket blandade ekologiska bönor/eller stora vita i tetrapack, 1 grovt riven morot, 1 fint hackad gul lök, 2 klyftor vitlök pressad, 1 kryddmått curry, 1 kryddmått garam masala , 1 tesked sambal olek, 2 msk pressad citron och ca 0,5 dl fin olivolja . Mixa allt mer stavmixer. Tillsätt olivolja tills röran får en fin bredvänlig konsistens. Smaka av med fint havssalt och grovt mald svartpeppar.

Inga kommentarer: