14 december 2010

Ät ph-rätt - gå ner i vikt


I min jakt på kunskap om syra-bas-balansens betydelse för vår hälsa tipsade Katarina om Dr Robert O Young, författare till boken Ph Miraklet.
Han titulerar sig doktor, men är inte läkare, utan nutritionist och naprapat. Enligt hans teori är människan i grunden basisk, men vi får ett syraöverskott genom vår livsstil. Syraöverskottet kommer av vår stressiga livsstil och när vi äter "syrabildande" mat som socker, rött kött, ägg, mjölkprodukter, processad, industribehandlad och industritillagad mat, sötningsmedel, alkohol, kaffe. Får vi ett syraöverskott i kroppen går vi upp i vikt och sjukdomar som cancer, fetma, benskörhet, hudsjukdomar, influensa... och så vidare följer, menar han. För att hålla oss friska bör vi leva stressfritt, dricka mycket vatten och äta mat baserad på gröna blad och grönsaker.
Det låter helt likt Ares påståenden redan på 30-talet.
Men det finns ingen forskning på att vare sig Young eller Are är rätt ute. Ändå har så mycket annat av det Are sagt visat sig stämma, att jag inte kan låta bli att prova själv.
I Ares böcker finns rådet att lägga rotsaker i blöt på kvällen och dricka på morgonen.
Känner jag mig trött, sliten och stressad av arbete och sömnbrist lägger jag en morot i ett glas vatten på kvällen (eller som idag på morgonen när jag kommer till jobbet). Sedan dricker jag vattnet, men slänger morötterna.
Hittills har metoden varit en del av insatserna i höst när förkylningen hotat i kroppen. Om jag nu tror att det har betydelse kanske även placeboeffekten har visst inflytande i processen.

2 kommentarer:

Caroline sa...

Den boken tipsade jag också dig om den 14 oktober såg jag i kommentarfönstret,men har ännu inte beställt boken själv. Blev nyfiken på den efter att ha läst så många positiva rescensioner på Amazon om den. Det där med att blötlägga morötter var intressant.Får man inte ännu bättre resultat om man råriver moroten innan blötläggning.Moroten håller nog även om man blötlägger den.Säd kan man också blötlägga och dricka vattet sen.Barley water har jag för mig att man dricker i Indien.

Pia Vingros sa...

Yes, barley water dricker jag varje jul. Men korngryn är väl knappast särskilt basiskt? Alla sädesprodukter tror jag är syrabildande. Skulle vara för att det baseras på citron då, men gott är det. Och känns finfint i magen, som kontrast till den feta maten. Bra idé att råriva moroten. Det ska jag testa.