04 januari 2011
Proteinladda med groddar
Mungbönor är perfekta att göra groddar av. Tre dagar efter blötläggning och daglig sköljning har du groddar fullproppade med nyttigheter att mumsa på. Inte minst protein. 24 gram protein per 100 gr.
Men får du som vegetarian (eller vegan) i dig tillräckligt med protein? Det var en vanlig fråga när jag blev vegetarian 1973. Absolut svarade jag, som läst en diskussion i tidningen Hälsa om saken. Där diskuterade läkaren Karl-Otto Aly med Livsmedelsverkets Åke Bruce om hur mycket protein vi egentligen behöver. Aly hävdade att vi inte behöver så mycket som många tror och hänvisade till amerikanska officiella normer rekommenderar ett proteinintag på 1/3 av vad som ansågs rätt på 1800-talet. Ett annat förhållande som talar för att man inte behöver så mycket proteiner, är att när man växer mest, i spädbarnsåren, och modersmjölken är endast 1,3% protein vilket ska jämföras mot komjölkens 3-4%.
Proteinbrist lär vi inte lida av i Sverige.
Enligt Livsmedelsverket idag är det lagom att 10-15 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein. "För en vuxen är det cirka 50-60 gram per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost, och vuxna i Sverige äter i genomsnitt cirka 70-90 gram per dag."
Enligt en artikel i Göteborgs-Posten idag kommer protein vara vår nästa stora trend efter fiber och fett. Kanske det. Men frågan är vilka intressen som ligger bakom en sådan trend? De som tillverkar proteinpulver månne? Köttproducenterna som räds klimatdebatten? Jag bara undrar.
De flesta har lärt sig att det är animaliskt protein och ägg och mjölk som ger oss fullvärdigt protein, men att vegetabilier inte ger det. Det är sant. Förklaringen är att säd har en liten brist på den essentiella aminosyran lysin och ett överskott på den essentiella aminosyran metionin. Hos bönor är förhållandet det motsatta. Den som äter bägge vid samma måltid får därför ett fullvärdigt protein.
Kombinationen en del bönor till två delar säd är en bra tumregel för rätt proteinhalt och kvalité. Sojabönor är mer proteinrika än övriga bönor, där tar man en del till fyra delar säd.
Kombinera såhär:
2 delar råris till 1 del linser.
2 delar råris till 1 del gul ärta.
2 delar havre till 1 del gul ärta.
2 delar korn till en del gul ärta.
Med mjölk till blir de allra flesta kombinationer mer än väl fullvärdiga. (Tack Torbjörn, som har mer att berätta på sin hemsida www.nyttgrepp.se)
En belägg för att människan länge vetat om hur bra det är med kombinationer är den svenska rätten ärtsoppa med pannkakor. Ärtorna i kombination med pannkakornas säd blir en perfekt proteinblandning.
En rågmacka till en linssoppa är också en bra kombination.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar