03 januari 2011

Superhälsa 2011?


Om du börjat tvivla på att det någonsin kommer en vår kan du pigga upp dig med en titt på snabbt växande vetegräs på Hippocrates Institutes hemsida. Där finns även filmsnuttar på groddars tillväxt. Väldigt inspirerande. Tack för tipset Klas!
På Hippocrates har de ett livsförvandlings program för att locka sina gäster att förändra sitt liv mot en mer hälsosam livsstil, vare sig de är allvarligt sjuka eller bara vill bli friskare.
På kursen lär de sig att tillaga raw mat (inget ska upphettas med än 40 grader), att grodda groddar och odla vetegräs, men också att promenera, yoga, ta emot massage och vila.
Självklart är det mysigt att unna sig en vecka eller två på ett fantastiskt varmt ställe långt borta, men nog kan man ordna en liten hälsovecka på egen hand?
Fin natur nära har de flesta i vårt glesbefolkade land. En promenad varje dag är rena piggkuren, och man kan vill löpa varannan för att få en större utmaning. Eller gå på yogakurs eller simma.
Odla groddar och vetegräs går utmärkt även i januariljuset. Groddarna kommer så snällt ut ur sitt hölje efter att ha blötlagts och fått duschar av ljummet vatten morgon och kväll. Proppfulla med vitaminer, mineraler och fibrer är de krispiga och perfekta som råkost till middagen. Mina favoriter är mungbönor. Jag har alltid en låda på gång i köksfönstret.
Nu ska jag minsann så en laddning vetegräs. Jag längtar efter en grön shot.
Jag vill ta ett steg till i min väg mot den fulländade hälsan.
Kanske ska jag ta en hälsovecka, enligt Hippocrates råd?
Yes, jag ska läsa på och göra upp en plan.

2 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Blev sugen på att odla groddar jag med. Hur gör du?

Pia Vingros sa...

Använd mungbönor, eller gröna linser, eller alfa-falagroddar. Du köper dem i vanliga livsmedelsbutiker eller hälsokostaffären. Lägg en halv deciliter i blöt ett dygn. Häll av vattnet och skölj sedan groddarna två gånger om dagen. Du kan använda en glasburk och spänna en disktrasa (typ glesvävd) över med ett gummiband. Skölj bönorna och ställ burken upp och ner så att vattnet rinner av dem. De första dagarna kan linserna gärna stå mörkt, för att efterlikna förhållandet i naturen då de ligger nere i jorden. Tredje dagen och framåt kan de stå i köksfönstret för att få lite ljus på sig. Ät dem efter tredje dagen. Fortsätt att skölja varje dag.