21 februari 2011

Kärlek till fötterna

Blev upplivad av några rader i tidningen, om modeskaparen Lanvin. Han hade bytt ut hög klackar i titan mot platta gladiator sandaler på sina modeller. Motivet var:
Det som inte känns bra ser inte bra ut.
Modellerna hade stapplat fram, så att ingen uppmärksammade kläderna, utan bara fylldes av rädsla för att damerna skulle falla.
Slutsatsen är klok: Det som inte känns bra ser inte bra ut.
Jag som planerar att bli barfotalöpare har lagt planerna på is (he he) på grund av isiga löparbanor. Men när jag hittade en bok om zonterapi blev jag inspirerad att bry mig om fötterna igen. Det var en amerikansk läkare som återupptäckte den tusenåriga traditionen att massera och stimulera fötterna. Han menade att vi mår bäst av att gå barfota utomhus. När vi började använda skor samlades kristaller på nervändarna i fötterna. Dessa kristaller hindrar blodflödet och ger upphov till sjukdomar i de organ som punkterna på fötterna motsvarar.
Visserligen finns det ännu inga vetenskapliga bevis för att zonterapi fungerar, men vem gillar inte fotmassage? Mysigt och rogivande är det i alla fall.
Och Are Waerland tyckte som den den amerikanske öron-, näs- och halsspecialisten William H Fitzgerald (1872–1942) som ökade intresset för zonterapin att det var viktigt att ge fotsulorna stimulans av naturligt underlag. Hellre platta gladiatorsulor än decimeterhöga titanklackar. Särskilt när man springer.

Inga kommentarer: