16 februari 2011

Satsa på zink - slipp förkylning

Zink är bra för immunförsvaret. Faktiskt mer effektivt än både c-vitamin och den älskade vitlöken, visar en kritisk genomgång som Cochrane (ett ickevinstdrivande forskarnätverk) gjort. 15 olika studier med sammanlagt 1360 personer visar att zink har effekt på både kort och lång sikt, skriver SvD idag. Den som får i sig en extra dos av zink stärker sitt immunförsvar och slipper förkylningar. De som ändå drabbas av snuvan blir kvitt den snabbare än dem som äter mindre mängd zink.
Vilken dos som är mest effektiv är däremot inte känt. Inte heller vet forskarna hur länge man ska äta ökad dos zink eller om tillskott eller matvägen är bäst.
Zinkbrist är ovanligt i Sverige enligt Livsmedelsverket, men upptaget kan hämmas av fytinsyran som finns i spannmål. (Det är ett argument att äta surdegsbakat bröd, eftersom mjölksyrebakterierna bryter ner fytinsyrorna.)
Zink är ett livsviktigt mineral som behövs för upptaget av järn.
Det mesta zinken finns i kött, fisk och ägg, men också i mjölk, fil och ost.
Vi som helst äter vegetariskt kan trösta oss med att det också finns i havregryn, nötter, ris, ärter, morötter, rödbetor, solrosfrö och pumpakärnor.
Rekommenderat intag är 7 mg per dag dag för kvinnor och 9 mg för män.
Brist på zink kan ge sänkt infektionsförsvar, sämre sårläkning (eksem, acne, mm) dålig aptit, sämre tillväxt hos barn och förändrat smaksinne.

Inga kommentarer: