Såg ett inslag på teve igår om att det råder rena rama kolhydratskräcken i Sverige nu. Tidigare rådde fettskräcken. Nu har det slagit om.
Nu är det kolhydrater alla vill undvika för att inte bli tjocka. Kolhydrater finns i vegetabiliska livsmedel som frukt, potatis, bönor, grönsaker, mjöl och frukt. Kolhydrater som omvandlas till glykos och ger vår hjärna sitt bränsle.
Hur många av er känner någon som blivit tjock av denna kost? Förmodligen ingen.
I teveinslaget gick en kille med röda rosor på kinderna och berättade hur bra han mådde numer, sedan han blivit LCHF:are (Low Carb High Fat). Han gick i en affär och packade kundkorgen med bland annat smör. I en bisats sa han att han numer inte åt godis längre heller! Klart han mår bättre om han inte längre äter sötsaker!
De verkliga faran är inte bönor, potatis och grönsaker, utan söta drickor, godis, bullar, kakor och vitt bröd. Skippa de sockrade kolhydraterna och förlora i vikt.
--------
En löptur med nya skor, lätta vita varianter piggar upp. Till den behöver kroppen kolhydrater till bränsle.
4 kommentarer:
Håller med dig till 100%!! Det är de "snabba" kolhydraterna vi skall minska, de "långsamma" måste vi ha!!
Ja absolut!förädlade kolhydrater inklusive pasta och veteprodukter av olika slag.Även bananer kan innehälla för mycket snabba kolhydrater om vi inte motionerar hårt förstås. Speciellt om man är känslig och detta är väldigt individuellt enligt ett föredrag med Eva Bladh , mycket kunnig från helhetshälsa (som jag lyssnade på igår)
Självklart ska man äta grönsaker om man vill det.
Man behöver inte vara rädd för kolhydrater, däremot ska man inte äta för mycket av dem.
"Hur många av er känner någon som blivit tjock av denna kost?" Jag känner flera stycken som ätit "normal" kost och gått upp i vikt, som de sedan blivit av med genom att sluta äta kolhydrater. Vi reagerar olika på kolhydrater, en del går direkt upp i vikt. Det beror förmodligen på att de är insulinresistenta, dvs att kroppens celler inte reagerar lika bra på insulinet (som säger åt cellerna att släppa in socker från blodet och förbränna det). Det gör att de måste producera mer insulin än en normal person. Tyvärr säger insulin också åt fettcellerna att ta in socker och fett och lagra det. Denna enkla mekanism har varit känd sen 50-talet, men ändå får överviktiga rådet att äta mindre fett och mer kolhydrater. Det är helt knäppt!
Försök att skilja på långsamma och snabba kolhydrater.
Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater.
Sedan är det självklart att vi skall äta en varierad kost, inte "bara" långsamma kolhydrater, inte "bara" grönsaker, inte "bara" mättat fett, osv.
Men , om ni skall ge råd, tänk då på att inte säga "kolhydrater" som en grupp!!
Skicka en kommentar