06 maj 2011

Springa ensam eller tillsammans?

Ska jag springa själv eller tillsammans? Orkar jag ens springa? Är jag inte lite förkyld? Igår velade jag och fram och tillbaka i tankarna hela dagen.
Har sprungit mest själv hela våren. Det har passat mina tider bäst och är helt okey.
Ändå är jag medlem i bästa löparklubben Solvikingarna.
Igår valde jag sällskap och infann mig till klockan 18.00 vid stugan i Skatås. Hängde med i Bengt-Åkes 6 minutersgrupp (6 minuter per kilometer på platt bana). Han ledde mig och ytterligare tre kvinnor. Rena rama personliga träningen, kan man säga. Resten av gänget (mest män) ryckte loss i de snabbare grupperna.
Bengt-Åke tog oss på en fin, omväxlande terrängbana genom ett fantastiskt vackert vårlandskap, med vitsippebackar under bokträd, smala stigar som stimulerade hjärnan och benen och tillbaka. Sista biten spurtade vi. Vilken kraft vi hade kvar i benen!
Stretchade lycklig vid stugan och undrade:
Varför velade jag så. Tillsammans är ju jättekul. Och jag sprang absolut snabbare än jag brukar på egen hand.
-------------
Hämta salladen, säger jag till yngsta dottern.
Det betyder: ut och leta efter maskrosblad. I Frankrike och Italien är det vårens delikatesser, finare än odlade ruccolablad. Varför skulle vi då köpa imnporterade blad. Våra maskrosblad är ju dessutom gratis.
Där vi bor finns två sorters (I Norden finns över 900 småarter). De ena är de smalare, så kallade ogräsmaskrosorna, de andra ängsmaskrosor. Jag föredrar de breda, mer salladslika ängsmaskrosorna som jag tycker är mildare i smaken. Sköljer dem noga minst tre gånger. Smakar lite. Är de beska lägger jag dem i kallt vatten medan jag förbereder dressingen och hyvlar den ekologiska vitkålen. När det är klart häller jag av vattnet, skär dem i fina remsor och Voila! En sallad laddad med C-vitamin. Maskrosor räknas till en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation, enligt arméns överlevnads handbok.
Letar efter bra källor om näringsvärdet, utöver god C-vitaminkälla. Hittar en amerikansk sajt, där de skriver: Att en halv kopp blad har mer kalcium än ett glas mjölk. De är också en utmärkt källa av järn, vitamin A, kalium och vitamin C. När man räknar totala näringsvärde, sätter det amerikanska Jordbruksverket maskros framför broccoli och spenat.

Inga kommentarer: