22 december 2011
Vad ska jag äta när jag tränat på lunchen?
En energikaka att ta till när kraften tryter. Den är otroligt smaskig och höjer garanterat energin i kroppen.
Anica, en av mina underbara körvänner har fått en ny passion. Hon tränar på lunchen.
Hennes arbetsplats ligger alldeles nära ett gym där hon kan välja på olika träningar, som Zumba, Pilates, Yoga och mycket mer.
Efter träningen på 45 minuter är det dusch och tillbaka till jobbet.
Då är hon hungrig! Men har ingen tid att äta. Vad ska hon göra?
Kanske en energybar, föreslår jag, som haft det som reserv ibland.
Gör egna efter recept jag hittade i tidningen iForm för några år sedan.
En av dem är en återhämtningskaka, precis en sådan Anica kan behöva för att klara sig.
”Kakan är skräddarsydd för minuterna efter styrketräning och intensiv konditionsträning. Här ger den kroppen allt som den behöver för att bygga upp musklerna igen. Ät kakan senast 30 minuter efter att du är färdig med träningen. Därför fungerar den. Proteinerna verkar som byggstenar för den slitna muskelvävnaden, medan kolhydraterna fyller reserverna med energi och förenklar upptagningen av proteiner. Flavonoiderna (kraftiga antioxidanter) bekämpar inflammation i de skadade musklerna så att du blir mindre öm.
Recept (ca 15 kakor)
100 g cashewnötter
200 dadlar
160 g grova havregryn
40 g kokosmjöl
3 msk amino-complex
vassleproteinpulver
2 msk kakaopulver
2 äggvitor
4 msk solroskärnor
100 g torkade russin
Marinad
1 dl akaciahonung
1 dl creamy jordnötssmör
0,5 dl kokhett vatten
Såhär gör du:
Hacka cashewnötter och dadlar i små bitar. Knåda ihop alla ingredienserna (utom dem till marinaden) till en mjuk massa. Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna, häll ner det kokheta vattnet och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt och ta av pannan. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt.
Klä en ugnsfast form (34x20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Använd en bit av bakplåtspappret till att göra ytan helt platt. Grädda massan på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i cirka 15 kakor på var och en 67-75 gram och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem ytterligare 20 minuter i 150 grader.
Näringsinnehåll per kaka (70 gr)
Energi: 298 kcal
Fett: 12,8 gram
Protein: 9,8 gram
Kolhydrater: 38,8 gram
Kostfibrer: 4, 6 gram.
(hämtat från tidningen IFORM nr 5 2009, skapat av matskribent Anne Larsen och näringsexpert Martin Kreutzer.)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar