12 november 2009

Rena svininfluensa-hysterin


Dricker nyponte i favoritmuggen för att stärka mig.
I vår del av Göteborg råder krisläge.
På yngsta dotterns skola är hälften av eleverna hemma. Hon är en av dem.
Hög feber, hosta, ingen matlust. Är det svininfluensa eller inte?
Är vi som kommer med honungsvatten, febertermometer och massor av kärlek också smittsamma? Får vi lämna hemmet?
Osäkerhet råder.
Rådfrågade vårdcentralen: Inkubationstiden är fem dagar, eller kanske sju. Imorgon eller på lördag får vi se.
Cyklade till Hälsokostbutiken för att köpa lindrande dryck.
Rena masshysterin råder, kommenterade ägaren till butiken.
"Alla ställer sig lydigt i rad för en spruta. Tänk om vaccinet gör oss ännu känsligare, när nästa influensavåg kommer? Då är vi verkligen i vaccintillverkarnas händer."
Rådfrågar Are.
På 50-talet gav han influensaråd i Hälsa.
Såhär motar man influensan i grind (alltså förebyggande): råkost, fruktsafter, lindblomste och fart på magen med lavemang. Frisk luft i rummet. Ingen fettrik kost, inget kaffe eller te, ingen alkohol eller choklad.

5 kommentarer:

pernilla sa...

Prenumererar med intresse på din blogg, har också snubblat över Are-böcker som du tycks gjort. Har bara inte kommit igång själv så som dig...

Apråpå influensan - antar att du alltså inte ska vaccinera dig? Själv känner jag mig hysteriskt velig...handlar det om en liten bacill och storm i ett vattenglas eller är det allvarligt likt tbc och andra farsoter...

Helahälsan sa...

Hej Pernilla
Kul att du prenumererar. Tja, det låter som om du tänker precis som jag. Pratade med en kollega idag, som hittills varit helt avvisande till vaccin. Nu har han vänt. Skulle för jobbets räkning träffa svårt cancersjuka barn. För deras skull tänkte han ta vaccin, för säkerhetsskull. Samtidigt som han berättade, blev han tveksam igen. Så är det med denna vaccin. Nu är nästa fråga om min flicka ska ha vaccin i alla fall. För hur vet vi att det var svininfluensa? Eller är hon redan skyddad?

pernilla sa...

Fick besked från skolan idag att mina barn på 10 och 11 år ska vaccineras på måndag. "Alla" gör det, alla förväntar sig att man gör det...jag känner bara panik! sonen regagerade på sprutan förra året i 4:e klass. Trött och deppig lång tid efteråt...hur blir det nu då?

Men å andra sidan, ett svårt sjukt barn i en ovanligt elak sjukdom för att man INTE vaccinerat...ja, är det en farlig sjukdom eller ej? Ingen verkar kunna svara och en del "friska" har ju faktiskt dött.

Vet varken in eller ut...

Men du själv ska inte ta den eller?

Helahälsan sa...

Jag avvaktar. Ser om min dotter smittar mig.
Bestämmer mig först när jag blir kallad tror jag. Är mycket skeptisk, men förstår ditt vankelmod när det gäller barnen. Har du kollat på Annika Dahlqvists hemsida? Hon är ju helt emot.
Jag är vankelmodig som du. Mina äldsta 17 år och 19 år diskuterar jag med, men de får bestämma själva. Men jag tycker inte det är vettigt att 13-åringen tar den. Nu när hon just varit sjuk.
tror det är bättre att immunförsvaret trimmas, som det gjort på naturlig väg, än via kemikalier.
Å andra sidan har jag sagt ja, tidigare gånger det varit dags för vaccin. Men det känns skillnad på vaccin för influensa och vaccin för TBC eller mässling. Nästa år kanske det blir en ny eller värre influensa. Hur står sig de vaccinerade då? Måste man ställa sig i kö för nya doser då?

pernilla sa...

Har kollat runt en massa, bla hos dr Dahlqvist. Det jag inte förstår är om denna influensa är farligare än andra influensor?

Vi har också låtit vaccinera barnen med de vanliga vaccinationsprogrammen, men nån influensaspruta har jag aldrig funderat över att ta tidigare om åren, ingen har ju heller fört det på tal.

Folk dör ju tydligen i den vanliga vinterinfluensan också, men då tror man ju att det handlar om personer i riskgrupper som redan är sjuka och inte har tillräcklig motståndskraft. Det som skrämmer nu är om det är så att man rekommenderas ta onödig medicin för att det inte ska bli för stora sjukdomsbortfall i samhället?

Jag vill veta om det är en farlig bacill som min familj kan dö av, då är det en poäng med att vaccinera. Men handlar det om att folk ska vaccinera för att förebygga frånvaro så känns det inte motiverat att spruta i sig nåt som det inte finns ordentligt belägg för...

Jisses vilken soppa!