14 november 2009

Ta en Are-dag

—Jag vill prova äta som Are säger, sa Maria på vår löparrunda på 8:an.
Hur gör man?

Börja dagen med:
En stor kopp te (grönt, ört eller honung+citron) innan frukost.
TA GÄRNA EN RASK MORGONPROMENAD.
Frukost:
Naturell fil eller yoghurt med müsli, någon färsk frukt (klyftade svenska äpplen passar strålande bra) en matsked linfrön, en matsked kli.
Motiv: Lätt frukost, som ger bra start, då kroppen har utrensningstid på förmiddagen.

Förbered KRUSKA-lunch: Lägg 1 dl russin i 4 dl vatten kvällen innan eller vid frukost.
Lunch:
KRUSKA: Häll av russinen. Lägg 1 dl havregryn och 2 dl kli i russinvattnet. Koka 1-2 minuter. Sätt på locket, ställ på underlägg, vira en frottéhandduk runt. Låt svälla i 30 minuter.
Ät med sojamjölk eller vanlig mjölk, russinen, färsk frukt eller färska bär. De som har egna bär svarta vinbär, lingon, blåbär, hallon är verkligen lyckostar.
Motiv: Cerialier med russin och frukt ger energi (lågt GI) som räcker hela eftermiddagen. Full fart på magen blir det av kliet. En gröt kruska om dagen är bästa hälsoinvesteringen, menar Are.

Mellanmål:
En stor kopp örtte. TA GÄRNA EN RASK PROMENAD I DAGSLJUSET. Motion är näst kruskan, bästa sättet få gott humör.

Middag:
Potatis kokas med skalet på. Satsa gärna på finfina ekologiska, smakrika mandelpotatis.
Njut av säsongens grönsaker i en matig sallad med råkost: rivna morötter, gröna salladsblad, tunt strimlad vitkål/grönkål, gurka, tomater, gärna en matsked mjölksyrade grönsaker.
Som protein: keso eller bönor som du själv marinerar i lite olja, citron, vitlök och finhackad lök. Dofta över timjan eller basilika.
Vill du ha något mer varmt? Rosta rotsaker i ugnen. Skär kålrot, rotselleri eller palsternackor, lök, broccoli i tärningar dofta över med olja eller klicka i smör.

Byt plats på lunch och middagsmålet, om det passar dig bättre.
Vila efter måltiderna en stund när du tar din Are-dag.
Låt kroppen smälta maten.

Inga kommentarer: