08 december 2009

Tufft sova ute

Sov ute, tyckte Are Waerland, hälsoprofeten från 30-talet, vars råd jag försöker leva efter. Den friska luften stärker hälsan, motiverade han.
Men det är tufft, denna årstid.
Jag vet för jag har försökt i tre nätter nu.
Han sov i en utomhusloggia med vägar och tak som han byggt åt sig i trädgården, har andra berättat.
Jag sover i en gammal militärsäng av stål under bar himmel.
Liggunderlag, dunsovsäck och mössa på gör att jag somnar in gott. Men sedan vaknar jag.
Tre nätter har jag försökt.
Men har fått ge upp och krypa in i värmen. Första gången 1.30, andra gången samma tid, tredje gången, i natt 3.44 mitt i en mycket spännande dröm, där jag stod på en bergstopp...Varje gång är det regnet som väcker mig. Tunga våta droppar i ansiktet är effektiv väckarklocka, det lovar jag.
Funderar på tält nästa natt.
Hittade en smart sängkonstruktion med sängstoplar med hängen på Medicinhistoriska museet i Göteborg, men har inte kommit på vilket takmaterial som krävs för utomhusvistelse.
Barnen är skeptiska till mitt projekt. Jag försöker förklara att forskning kräver vissa offer. Ska man finna sanningen får man anstränga sig.
Idag när jag är snurrig av sömnbrist, tvekar jag.
Kanske ska jag inte ta hans råd så bokstavligt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser vad du skriver, men jag tolkar det jag läser som att du söker kontroll och mening i tillvaron. Att söka kontroll och mening har nog alltid varit en metod för människor att uthärda livets tristess och meningslöshet. Med andra ord, det är ett effektivt sätt att hantera djupare frågeställningar, som tex är jag lycklig och tillfreds med mitt liv?

Anonym beundrare :)

PS, Jag tycker också att det är bra att du slår ett slag för alla uteliggare. Dom behöver verkligen all uppmuntran! DS

Helahälsan sa...

Wow en beundrare. Men varför anonym?
Stig fram ur mörkret! Och varför beundran?
Ja, jag söker mening i tillvaron. Det har jag gjort hela livet. Hoppas aldrig jag slutar. Vill förstå, fördjupa min kunskap, därav detta utforskande. Kontroll? Ja kanske det också. Fåfängt förstår jag. Vem har någonsin kontroll? Vädret är ett exempel där jag som cyklist/och intermittent utesovare får överlämna mig till det som sker. Ser det som att jag gör som biologer när de väljer ut en kvadratmeter i naturen och undersöker allt som lever och växer där. Nu undersöker jag denna "ruta" det vill säga waerlandskosten.
Kanske beror min strävan på att jag är en Jungfru? De vill ju ha perfektion och kontroll?