17 mars 2010

Avdrag för hälsotjänster?

Ragnhild kommenterade min blogg häromdagen och skrev att hon misstänkte att Are med sin asketism led av ortorexi, en sjuklig hälsofixering.
Insåg då att jag fokuserat för mycket på individen.
Visst är det du och jag själva som är ansvariga för vad vi äter och om och hur mycket vi tränar.
Men vi är också beroende på de strukturer som styr landets friskvård och sjukvård.
Vilken idé och politik som styr ideologin.
Are gick till storms mot hela det medicinska etablissemanget. Han ansåg att mellan människan och hennes hälsa står läkarna, en slutsats han drog av sin egna bittra erfarenheter.
Han menade att sjukvården ägnar sig (enligt hans åsikt fruktlöst) åt att mildra symtom, inte att bota orsaken till sjukdom.
Vi borde satsa på att förebygga sjukdom, menade han. det tycker de flesta idag är helt rätt.
En strukturell förändring, nu sådär 70 år senare, vore att gynna hälsoundersökningar. Skriv om avdragen för hushållsnära tjänster till avdrag för hälsosamma tjänster istället.
Låt folk ha råd att kolla sin hälsa, eller underhålla den genom besök hos massörer, kiropraktorer, akupunktörer, stresscoacher, terapeuter - så slipper vi kanske bli sjuka alls.

2 kommentarer:

Caroline sa...

Jag håller fullständigt med om att vi måste själva ta ansvar för vår hälsa.Det borde uppmuntras av vården att man är intresserad av att förbättra sin hälsa även genom att experimentera sig fram. Vetenskapen har inte nått så särskilt långt. Läkarna behöver hjälp av "desperata eldsjälar".Många inser inte att vi alla fungerar så olika och att vägen till bättre hälsa inte är densamme för alla.Jag tror att livsstilen är avgörande för vår livskvalité och hälsa.Läs om ny forskning på vetenskapsradion:http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3502374.Handlar om hur snabbt livsstilen minskar risk för hjärtinfarkt hos de som drabbats av hjärtinfarkt.Christina Doctare har ju föreslagit ett botavdrag på 35000/år.Hur bra som helst.

Jag tror inte att Are led av ortorexi.Han var inte extrem på något sätt.Han drack ju mjölk:)Det finns ju mycket strängare "dieter"idag som "raw food".Många verkar må bra av den kosten så jag tycker inte att man ska fördöma någons kost.Are var tvungen att engagera sig totalt i sin hälsa.De råd han fick från läkarvetenskapen hjälpte honom inte.Tror att han mådde bra av att ta kontroll över sin hälsa.Han lyckades med det och inspirerar andra än idag.Så det så!

Pia Vingros sa...

Tack Caroline, för dina kloka ord. Lyssnade också på inslaget och blev så glad! Tänk att då finns det vetenskapligt belagt att människan har ansvaret själv.
Och friheten att välja. Allt vi behöver är stöd. Inte minst att stå emot alla kommersiella påstötningar och att köpa ditten och datten (typ mediciner för blodtrycket för resten av livet).