14 mars 2010

Se upp när vinter blir vår

Ayurveda säger: watch out vid årstidsväxlingar.
De är tuffa för människan och kan orsaka sjukdom om vi inte lyssnar på våra kroppar. Ayurvedaläkarna (sju års utbildning, de första tre årens kurser samma som för västerländska läkare) uppmanade oss att använda sjal som skydd mot sol och vindar när vi skulle ta en båttur i Keralas backwaters.
Onödigt tyckte vi, som ville njuta barhuvade av de ljumma vindarna.
Vi borde lyssnat.
Vi, åkte från kyla och mörker, utsvultna på värme och sol. Vi damp ner på indiska västkusten och vände våra januaribleka ansikten mot ljuset. Men chocken för kroppen blev stor. Vi som inte täckte oss blev – förkylda, rejält.
Lika sol och värmegalna är vi på våren här hemma. Klär av oss tunga vinterjackan, mössan och bootsen så snabbt vi kan. Vänder nunan mot solen.
Minns ordspråk min mormor använde: Man ska svettas in våren och frysa in hösten. Alltså klä sig väl, länge på våren och behålla sommarstassen på långt in i hösten.
Gammal klokskap räcker (ofta) längst.
Var vi än är på jorden.

3 kommentarer:

Caroline sa...

Nu börjar vi närma oss kaphatid. Kapha blir under de ljusare dagarna mer rörlig i kroppen. Det är störande för ämnesomsättningenselden(agni) . Det är nu många får problem med förkylningar. Enligt Ayurveda så är det bra att förebygga problem genom att vara extra noga med att hålla munnen ren och skrapa tungan. Ingefärste är bra att dricka i små klunkar under dagen(ev med lite citron och honung, ej över 40 grader)En lätt frukost är bra eftersom morgonen är kaphatid. Astringenta smaker är bra. De hittar man t.ex. i äpple, päron, druvor och granatäpple. Det är bra att ta det lite lugnare med motionen, träna till 50 %. Denna kortfattade information hämtade jag från ett ayurvedaforum med adressen http://ayurvedaforum.se/

Helahälsan sa...

Caroline. Du är en pärla.
Så skönt att veta att det är bra att ta det lugnt med motionen det är som att kroppen säger det själv genom att signalera med snuva och trötthet. Ska definitivt titta in på den sajten. Jag vet efter min analys i Kerala att jag är Pitta Kapha, så det du berättar om Kapha borde passa mig. Gillar verkligen sk astringenta smaker. granatäpplen åt jag varje dag direkt från trädet i Aten i höstas. Livskvalitet, minsann.
Hur lever du?

Caroline sa...

Tack för uppmuntran!Jag är blandkostare, men äter kött väldigt sällan. Mjölk och bröd äter jag, men har dragit ner på det.Har ingen bestämd uppfattning om det är nyttigt eller ej,men utforskar det lite smått.Äter väldigt mycket grönsaker,bär,fisk och skaldjur.Tror vi behöver äta mer bladgrönt och brukar göra smoothies av det för att få i mig bl.a. klorofyll.En helt ny vana så det ska bli spännande och se vad det får för resultat.Tyvärr rör jag mig alldeles för lite just nu,men älskar egentligen att promenera långt.I perioder går jag 2 mil så där varannan dag och då mår jag toppenbra!Skulle gärna åka till Indien och få lite ayurvedabehandling.Är pitta-vata men borde få ner min vata och kapha och höja pitta.Det är inte helt enkelt att bli duktig på ayurveda,men det finns så mycket visdom i den hälsoläraran!