12 maj 2010

Ät mer, säger Pehr-Johan

Har jag järnbrist eller ej, undrar Pehr-Johan Fager i ett vänligt mail.
Måste tillstå att jag inte kontrollerat mina järnnivåer hos doktorn.
Pehr-Johan skriver:
"När du ökar träningsdosen kan man lätt känna sig trött. När du springer 15 km förbrukar du säkerligen 1000-1500 kcal. För att kompensera det krävs en extra ordentlig middag per dag."
Inte har jag ätit en middag extra precis. En smörgås extra kanske. En rågmacka bakad med surdeg. Och ibland en ljusare variant.
Läser vidare i hans mail.
"Ät mer, och inte tror jag att kruskan gör att du får järnbrist. Kruska ska ju också ätas med kärnrussin som innehåller en del järn (lika mycket som biffstek per 100 g). Visst innehåller kli och fullkorn en del fytinsyra som komplexbinder både järn och zink, men med en god vegetarisk kost med mycket fullkorn har man också bakterier i tarmsystemet (samma som i surdegsbrödet) som kan bryta ner fytinsyran och frigöra mineralerna. Och som sagt om du äter surdegsbröd med fullkorn får du också i dig en hel del järn. Läs gärna min artikel på Hälsobygget från september 2008, http://www.halsobygget.se/nyhet.php?m=1&s=1&id=33 om "Det bästa brödet". "
Tack. Jag ska se till att bilda mig.Men var får man tag i kärnrussin? Det betyder väl russin med kärnor i, som Waerland vurmade för. Har frågat mig för i flera affärer, utan att få napp. Har använt ickeekologiska, eftersom de är betydligt billigare, men kanske ska jag unna mig mörka fina från ekoodlingar i fortsättningen.
Känner mig förövrigt piggare, fri från sticken i mungiporna.
Ska definitivt ta det vilsamt nästa vecka, en uppmaning han avslutar mailet med.
Nästa vecka blir det vara lugna kortrundor, särskilt dagarna innan loppet.
Ska bli såååå spännande.
Visst är det tillräckligt bra att ens springa? Tiden spelar mindre roll. (Försöker jag inbilla tävlingstypen som bor inne i mig.)

Inga kommentarer: