22 juni 2010

Hur mycket och ofta ska man träna?

Träning är nyttigt, det vet vi alla. Vi håller oss friskare, gladare och mer alerta. Läser att träning minskade suget efter alkohol hos hamstrar. Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska, säger i Göteborgs-Posten att resultatet inte är överraskande. Troligen stämmer det även på människor.
"Träning har flera gynnsamma effekter på kroppen och påverkar liksom alkohol och andra droger, belöningssystemet i hjärnan." Träningen ger alltså den kick, som alkoholen annars kan ge, men utan andra biverkningar än eventuell träningsvärk.
För egen del har det inte varit svårt att avstå från alkohol under projekttiden, med undantag för champagne vid bokreleaser. En viktig anledning har varit att träningen går sämre efter vin på kvällen. Löpningen (eller yogan) blir jobbigare, huvudet trögare.
Men hur mycket ska man träna? Tänkte följa marathon.se träningsschema för att klara Lidingöloppet. Tittar på det och värjer mig.
Vill inte gå hårt in i ett träningschema mitt i semestern. Det blir ju rena rama jobbet-känslan. Vill inte jaga tid och riskera att tappa lusten.
Så nu funderar jag på en varannandagsvariant. Det viktigaste är ju att det ska vara roligt, eller hur?
Tidshets som gör en sjuk (eller riskerar att leda till olyckor) är ingen hit, eller hur?

Inga kommentarer: