24 juni 2010

Mjölksyrat nästa trend efter surdegsbakat

Vad kommer efter vurmen för surdeg? frågar mig journalisten Christopher Friman på tidningen Filter.
Tidningen ska skriva om surdegsvågen som går över landet och frågar några personer vad nästa trend blir.
- Mjölksyrade grönsaker, säger jag efter en kort tankepaus.
Han har inte hört talas om begreppet och lyssnar intresserat.
Om många lärt sig uppskatta njutningen kring att föda upp sin egen surdeg och sedan baka ett bröd som smakar helt annorlunda än affärens köpebröd, och dessutom är vackrare och nyttigare, varför inte då ta ett steg till och förgylla bordet med mjölksyrade grönsaker.
Visst, det är lite jobbigt att mjölksyra, eftersom det kräver lite passning, rätt temperatur och för att mjölksyrnignsprocessen tar tid. Men sedan kommer belöningen. Wow, så gott det smakar. Snart är du fast. Du bara måste ha mjölksyrat till middagen, annars känns den inte fulländad. Genom jäsningsprocessen (fermenteringen) ökar grönsakerna i näringsvärde. Bland annat i järn, vilket är bra att veta för oss vegetarianer med löpning i blodet.
När de nyttiga små mjölksyrebakterierna hamnar i mage och tarm, hjälper de sina släktingar som redan är på plats att bli starkare och mer finurliga på att fajtas mot de gifter vi utsätts för dagligen. När dessa nyttiga mag- och tarmbakterier är i fin form har vi det bästa skyddet mot de sjukdomar som hotar oss.
En sund tarm ger en sund kropp helt enkelt.
Allt detdär hävdade Are Waerland, baserat på forskning han läst, men även av egen erfarenhet. Från sjukdomens mörka grotta steg han fram i den solglänsande upplysningen sedan han ändrat sin kost.
Från det överkokta till det råa, med en matsked mjölksyrat på toppen.

Inga kommentarer: