12 oktober 2010

Nutrigenomics nästa matidé?

Vad tycker du om Blodgruppsdieten, frågar Jeanette i ett mail?
Mitt svar är: Jag har läst boken Ät rätt för din Blodgrupp. Jag har också läst den massiva kritiken mot hans teorier. Den kommer främst från läkare och dietister som säger att hans idéer saknar vetenskapligt underlag.
Hans teori, som naturläkare, bygger på hans fars (också naturläkare) erfarenhet från ett hälsohem i Europa. Fadern fann att alla patienter inte mådde bra på den strikta vegetariska kosten. En del blev till och med sämre. När han försökte förstå varför försökte han hitta faktorerna som kunde var orsaken. Det blev skillnaden i blodgrupp. Det ledde till att han delade in dieten i fyra modeller, beroende på vilken blodtyp patienten hade. A, som är jordbrukaren mådde bäst på vegetarisk kost och 0 som är jägaren bäst på en köttdiet. Med bäst menar han att man håller sig slank och frisk.
Jag blev så intresserad av hans tankar att jag bad om en intervju med Peter DÁdamo när jag var i USA 2003. Han var en lång ödmjuk man som var mycket väl medveten om den massiva kritiken mot hans teorier. Han tog kritiken med ro och hänvisade till att det nu växer fram en ny gren inom universiteten som heter nutrigenomics, läran om hur vad vi äter påverkar oss beroende på vår gentyp.
Äter vi rätt efter vilken gentyp håller vi oss smala och friska. Äter vi fel blir vi överviktiga och sjuka.
Alltså ungefär samma slutsats som genforskare berättade om häromdagen i media.
Vad man än tror om Blodgruppsdieten så är ingen av dieterna farlig för någon person. DÁdamo uppmanar alla att äta mycket frukt och grönt, helst ekologiskt, några mår bra av lite köttprotein, andra bäst av vegetariskt.
Min mor som varit vegetarian i över 20 år (följde mig när jag blev veggo) provade dieten. Hon, som är 0 började äta kött igen vilt, nöt, lamm (krav) och fann att hon njöt av det. . Samtidigt lade hon av med sitt frossande i mjölkprodukter. Hon blev starkare, piggare och gick ner i vikt rejält. Från en mullig 70-åring till en smalis.
Själv fick jag bekräftat vad jag redan visste egentligen. Jag har A-blodgrupp, är alltså en typisk vegetarian, som mår gott av ARE-kost med spannmål, grönsaker och frukt.
Det härliga med dieter är att det egentligen bara är att prova ett tag. Mår du bättre så kanske det finns någon sanning där, även om vetenskapen inte förmått dissekera den än. När det gäller nutrigenomics tycks den vara på god väg.

2 kommentarer:

Ragnhild sa...

Mycket frukt stämmer väl inte för alla blodgrupper? Jag är 0 och ska enligt blodgruppsdieten vara ganska sparsam med frukt. Tror också att olika dieter passar olika individer olika bra. Att hitta det som passar just mig måste väl vara tricket? Tror inte riktigt på att följa NÅGON diet slaviskt dock just eftersom de individuella variationerna är så stora.
Att kunna njuta av livet är allra viktigast tror jag.

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Ja, visst gäller det att njuta av livet. Det gör vi väl bäst om vi är friska. Det gör åtminstone jag. Sjuk och trött vill jag inget annat än att bli - frisk.
Tror som du att de individuella behoven och variationerna är olika. Tricket är att hitta den mat som just du själv mår bäst på.