10 oktober 2010

Äta efter vår gentyp?

Hamnade bredvid en körkamrat som åt enligt LCHF-dieten, alltså mycket köttprotein och fett. Hon beskrev lyriskt att hon numer är mätt. Hon som bantat och ätit lätt produkter de senaste femton åren för att hålla vikten och varit hungrig, sugen och ändå gått upp i vikt är nu - nöjd.
Vi satt runtomkring och lyssnade. Några av oss klentroget när hon beskrev sin diet där hon frossade i olja, vispgrädde och smör.
Vi som skolats i varsamhet med fett är tveksamma: det kan väl inte vara nyttigt?
- Men grönsaker och frukt då?
- Jo, en frukt om dagen och grönsaker. Det viktiga är att utesluta kolhydrater, sa hon med strålande leende.
Men hur är det att leva år efter år på en kost utan kolhydrater och så lite frukt?
Dietister är skeptiska, livsmedelsverket också visste vi, eftersom hon riskerar få brist på antioxidanter. Men körkamraten är nöjd och smal.

Hör om ny forskning på Karolinska som analyserar vilka gener som påverkar vår vikt. Inom några år hoppas forskarna kunna använda kunskapen för att ge mer personliga kostråd, beroende på arvsanlagen. Kanske kommer de till slutsatsen att vi ska äta olika beroende på vår gentyp?
Tills det är klart litar jag på min kropp. Den gillar kolhydrater (långsamma) grönt, frukt. Tror vi mår bäst av att äta som våra släktingar i djurriket: De äter grönt. Massor av grönt och är starka och friska, utan kött.

2 kommentarer:

PJ sa...

Ja, det är intressant att lyssna till LCHF-fansen. De vet oftast mer än vi andra:-). Jag skulle dock inte rekommendera den dieten till någon som vill leva ett normalt liv med fysisk aktivitet oavsett gentyp. Ingen vet ännu vilka långsiktiga effekter det har. Läs gärna "Är LCHF-kosten en bluff", http://zitiz.se/kropp/2009/08/27/ar-lchf-kost-en-bluff__23126

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Jag är som du skeptisk till LCHF-dieten, inte minst för de långsiktiga effekterna på hjärta och kärl. Köttprotein och fett är svårsmält för kroppens alla organ. Men jag förstår att de som levt på lättprodukter njuter när de får smaka på riktiga saker som smör, och vispgrädde efter år med konstgjorda produkter.