30 december 2010

Kokade morötter bättre än råa?

Är råa grönsaker nyttigare än råa. Eller är det tvärtom?
I ett försök som gjordes på SIK visade det sig att ja, visserligen minskade antalet antioxidanter under uppvärmningen av morötter, tomater och broccoli - men biotillgängligheten ökade.
- Ska man se till helheten blir svaret att det är nyttigare att äta kokade grönsaker än råa, sa forskaren Maud Langton.
Vår förmåga att ta upp näringen ökade alltså vid tillagningen.
Bäst var att tillaga grönsakerna var för sig. Gör du en soppa ökar alltså näringsvärdet om du kokar de olika grönsakerna i varsin kastrull, innan du i slutet lägger ihop dem.
Forskningen handlar om tre vanliga grönsaker.
Vad ska jag dra för slutsats av detta?
Att svaret gäller dem.
Tills motsatsen är bevisad tänker jag äta mina gröna salladsblad råa.
Och komplettera salladen med något kokt och något rått. Ungefär som i Tallriksmodellen. En tredjedelar, ja gärna nästan två tredjedelar grönt och rått och resten kokt (potatis/råris/hirs) och ångkokt broccoli och en näve bönor.
Fast det gäller inte nyårsmaten.
Då överlämnar jag mig åt andras fantasi.
Dagen ska jag tillbringa som funktionär på Sylvesterloppet, eftersom jag är medlem i Solvikingarna.
En inspirerande avslutning på 2010 hoppas jag.
Kanske väcker det modiga tankar om vilka lopp jag ska springa 2011.
------------------------------

(Tack för alla tips om hur jag ska hålla händerna varma under cyklingen. Ska försöka mig på Torbjörns tips om att tillverka någon slags motorcykelhandskar. Bra pyssel på Nyårsdagen...)

2 kommentarer:

PJ sa...

Råa eller kokta? Ja, icke värmebehandlat är givetvis mer naturligt och principiellt bättre. När det gäller biotillgänglighet så är det en mycket individuell sak och beror på många faktorer. Vår tarmflora, hur mycket av de olika matsmältningsenzymerna (och saltsyra) vi producerar och utsöndrar i mag-tarmkanalen, hur väl vi tuggar maten samt hur vi kombinerar olika födoämnen. Att göra experiment på det med entydiga resultat är inte lätt.

Pia Vingros sa...

Nej du har helt rätt. Men det är spännande att forskarna försöker förstå den frågan som många är intresserad av: har rawfolket rätt, eller de som tror på motsatsen. Eller är något med både ock bäst?