02 december 2010

Kylan svår - ökar syrligheten

Den plötsliga kylan är svår.
Svår eftersom det blir tuffare att cykla och springa. Och svår eftersom hela kroppen värjer sig mot det tunga jobbet att hålla oss varma.
I den ayurvediska medicinen tar man årstidsväxlingar på största allvar. De anser att tidpunkterna då vi går från höst till vinter kräver mycket av kroppen och hela hormonsystemet, därför ska vi räkna med att vi blir lite tröttare då. Det gäller naturligtvis växlingen från vinter till vår också.
Kylan gör oss också surare, alltså ger kroppen ett syraöverskott, enligt en av hälsokoströrelsens inspiratörer, dr Ragnar Berg. Enligt dr Berg, som forskade på kostens betydelse för hälsan, bör man äta 80 procent basisk föda och 20 procent syrabildande varje dag för att hålla sig frisk. Syrligt är kött, fisk, ägg och cerialier. Basiskt är grönsaker som gröna blad, rotsaker, frukter och bär.
Med syraöverskott i kroppen får vi inte bara infektioner och andra sjukdomar lättare, vi blir trötta också.
Kyla ökar syrligheten, liksom stress.
Känner du dig översyrlig?
Men det finns inga vetenskapliga belägg av modernt snitt som bekräftar hans teorier. Hans arbete brann upp när sjukhuset där han arbetade skadades i andra världskriget. Sedan dess har ingen, mig veterligen, kunnat eller försökt att bekräfta hans teorier. Däremot har andra använt hans råd, med goda resultat. Waerlandskosten är till stora delar skapad efter dr Bergs idéer.
Så vad återstår, utan vetenskapligt stöd? Att testa på dig själv, förstås. Det skadar ingen annan.
Själv har jag försökt ta det lugnt några dagar, eftersom mesotrofin drabbat mig. jag lägger en potatis och en morot i blöt i kallt vatten på kvällen. På morgonen kan jag dricka vätskan (och slänga morot och potatis) och få en fin basisk start på dagen.
Jag har köpt Spirulina för första gången på många år och tar en tesked i lite rött, kallnat te en gång om dagen. Med Spirulinans grönskande innehåll får jag de mineraler och vitaminer som är livsviktiga för oss. det kan vara ett gott tillskott, särskilt vintertid.
Jag vill inte vara sur och meotrofisk.
Jag vill vara en glad basisk typ, som är frisk.

Inga kommentarer: