30 maj 2010

Tandborstning till rave och bröllopsvisor

Fick musik till tandborstningen. På ena hållet hördes rytmiskt dunkande ravemusik och skratt från bröllopsfest på Saltholmen på andra. Kändes tryggt att vara omgiven av glada lyckliga människor där jag förberedde mig för en ensam natt i båten.
Med tänderna nypetade kände jag mig nöjd med mig själv och kröp ner i sovsäcken.
Säger som Nicke på jobbet, "allt försent har jag upptäckt nyttan och nöjet med tandpetare".
Önskar jag fått insikten tidigare.
Nu är forskningen övertygande: Det finns ett starkt samband mellan tandhälsan och risken att få hjärtkärlsjukdom. Friskare tänder minskar risken.
"En patient med omfattande tandlossning och generell nedbrytning av tandbenet har omkring 20 procents överrisk att drabbas av hjärt/kärlsjukdom och hela 70 procents överrisk för stroke.
Orsaken förmodas vara att en lokal inflammation i tandköttet frisätter bland annat proinflammatoriska cytokiner, något som orsakar, alternativt påskyndar en åderförkalkningsprocess genom att öka mängden blodfetter." läser jag på Karolinska institutets hemsida.
Även demens är förknippat med tandlossning. Ju färre egna tänder i munnen, desto större risk för demens. Orsaken tros vara att tuggningen stimulerar hjärnan.
Med dessa skräckscenarier (åderförkalkningen och demens) använder jag gärna tandstickor efter måltiderna, och vid dagens två tandborstningar.
Får jag lite rave beat och bröllopsfestskratt till ackompanjemang är det rasande trevligt.

2 kommentarer:

PJ sa...

Du läste inte hela artikeln? Det står också om en alternativ och betydligt mer trolig förklaring. "En annan möjlig förklaring är att bakterier eller delar av bakterier sprids från det infekterade tandköttet ut i blodomloppet. En amerikansk studie har exempelvis hittat rester av munhålebakterier i arteriella plack."

Samma sak gäller tarmbakterier såsom bakterierester (endotoxiner) som kommer in i kroppen via en försvagad tarmslemhinna. Are var tidigt ute och propagerade för en god tarmflora som skapar en stark slemhinna. Hela hans kostregim bygger på att också ge tarmfloran god näring. Idag pratar vi istället om prebiotika som ger näring åt probiotika (hälsosamma bakterier).
Den som vill veta mer om kardiovaskulära sjukdomar och dess orsak kan läsa http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=44

Helahälsan sa...

Tack för tipset PJ.
Ska gärna läsa resten.