31 maj 2011

Torbjörns kraftmuffins


Behöver du extra kraft? Satsa då på Torbjörns kraftmuffins.
Såhär berättar Torbjörn:
"Kraftmuffins kallar jag dem av två anledningar:
1. De ger kraft med sitt höga näringsinnehåll. 2. Jag har utvecklat dem för kraftsportare. (Funkar säkert även för uthållighetssporter, om man har någorlunda god aptit.)
Det är en hel måltid ihop med ett glas mjölk och ett normalstort äpple. (Are var ju mycket för äpplen, har för mig han skrev nå’t om Iduns äpplen i Sjukdomarnas häxkittel.)
Jag brukar även äta dessa som ett större mellanmål. Komplett med mjölk och äpple bör det vara runt 500 kcal."
Torbjörn har valt råg som har ett lågt G.I. Med hela rågkärnor och lite vinäger sänks G.I. ytterligare och ger högre fiberinnehåll än dinkel, som ingick i hans första receptförsök.(Råg ger 50% mer fibrer, än dinkel).
Rågen är det av våra fyra sädesslag som ger mest Omega 3, påpekar Torbjörn. Sojaprotein kombinerat med råg ger högre proteinkvalité än dinkel med sojaprotein, däremot sänks proteinhalten något, då råg innehåller mindre mängd protein än dinkel.
Man skållar rågkärnorna (Saltå kvarn har sådana) för att de skall ta åt sig vattnet och svälla. Det är viktigt att hålla uppe värmen under skålningen, så en handduk runt burken.
Aprikoser är rika på E vitamin och Betakaroten, vilket är ett provitamin till A-vitamin. Russin och katrinplommon innehåller också en del betakaroten och E-vitamin, dock inte så höga halter som aprikoserna, men de ger också naturligt socker. "Solrosfröna ger en del omega 6 och E-vitamin. Valnötterna ger omega 3 och kokos har jag i dels för att det är gott, dels för att jag tror att det är bra att de kompletterar övriga vegetabiliers låga halter mättat fett. Men om det verkligen är nödvändigt är jag inte 100 på, i.a.f. så ligger halten mättat fett långt under livsmedelsverkets rekommendation på högst 10E% mättat fett (ca 7E%). Vinäger har jag i av två orsaker: 1. Det aktiverar enzymet fytas som bryter ner fytinsyran. 2. Det mjukar upp fibrerna."
Receptet:


1. Blötlägg 90g rågkärnor i 90 g kokhett vatten i en 400g's syltburk, skruva på locket (var försiktig, så att du inte bränner dig) och isolera med en kökshandduk, låt stå 1h.

2. Häll 370g vatten i en degbunke, rör ut 12g jäst och 1 tsk havssalt, tillsätt rågkärnorna, 90g sojamjöl, 90g grovt rågmjöl, 180g fint rågmjöl, 20g vitvinsvinäger,48g torkad osvavlad aprikos, 48g russin, 48g katrinplommon, 24g kokosflingor, 24g solrosfrö, 24g valnöt.

3. Knåda med maskin eller för hand, ca 10 min. Låt sedan jäsa 1h, övertäckt med bakduk.

4. Mjöla bakbordet med grovt rågmjöl och sleva upp degen. Stryk jämt med en matkniv. Mjöla även ovansidan av degen.

5. Rulla ihop till en rulle. Dela på mitten, dela varje hälft i 3 delar. Rulla till bollar och vänd i grovt rågmjöl.

6. Lägg bollarna i stora pappersmuffinformar (American muffin), som skall stå i en plåtmuffinform. Sätt på ugnen på 175 grader. Låt jäsa tills ugnen är varm.

7. Ställ in muffin på ett galler, lågt ner i ugnen. Grädda ca 45 minuter.

8. Ta ut muffinformen och låt svalna 10 min. Lyft ur muffinen och täck med bakduk. Låt svalna några timmar. Muffinen är kletiga innan de svalnat ordentligt.

9. Servera med ett äpple och ett glas mjölk. (Muffin som blir över går bra att frysa.)

Inga kommentarer: