27 juni 2011

Ingen mjölk, tack!

Varför ska vi inte äta mjölkprodukter, frågade en kvinna i publiken, som lyssnade på Anne-Marie och Brian Clemens, från Hippocrates institute i USA.
- Skulle du dia direkt från en ko på ängen? kontrade Brian med en motfråga.
- Nej, ja kanske, men jag skulle tvätta spenen först, sa kvinnan.
Brians minspel signalerade att det var fel svar.
- Skulle du dricka mjölk från en ko på ängen, upprepade han.
Sedan fyllde han i själv.
- Nej.
Den mjölken är gjord för kalvar, för djur. Inte för oss människor. Vi behöver den inte och den är full av föroreningar som är skadliga för oss. Bakterier. Menade han och Anne-Marie.
Vet inte vad jag ska tro. Jag som älskar fil och yoghurt och - ost.
Minns plötsligt Sivan i Skara som lagrar ostar för alla Sveriges finaste krogar. När hon väljer ut vilka ostar som är lämpliga för lagring smakar hon sig fram. En del är okey. Andra absolut inte. "Hon vill hellre prova en (ost)från juni,då korna gått ute och betat och inte bara utfordrats med kraftfoder och ensilage som Sivan hyser skepsis gentemot på grund av risken för att sporer från jorden har kommit med när gräset slogs av, förpackades och pressades samman", berättar hon i boken Sivan och hennes ostar.
Sivan menar att hö är det betydligt färre risker med, eftersom det har lufttorkat och varken sporer eller mögel växer i ett välskött hö. Sporerna kan på olika sätt, via ensilaget, hamna i mjölken och förstöra kvaliteten på den färdiga osten.
Många hälsokostare avstår från mjölkprodukter.
Främsta skälet: Vi behöver det inte. Växtriket ger oss det vi måste ha.
Åt bara hälften av morgonfilen. Tankarna på risken att den var kontaminerad dämpade min aptit.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men livet blir faktiskt mycket tråkigare och smaklösare utan mjölkprodukter. Och jag tycker inte att cashewnötkräm kan ersätta grädde till färska jordgubbar. Till exempel. Nej, tänker jag, man behöver inte alltid gå till ytterligheter. Jag behåller mjölk. Och ägg för den delen :)