14 december 2009

Håll dig ung-dö senare

70-åringar som ser unga ut för sin ålder lever längre än jämngamla individer som ser gamla ut för sin ålder. Det visar en dansk studie som låtit personer titta på bilder av tvillingpar och bedöma deras ålder. En uppföljning efter 6.5 år visar att desto större skillnad mellan uppfattad ålder mellan tvillingarna desto större var sannolikheten att den tvilling som såg äldre ut dog först.
Vad gör att en person ser äldre ut än sin ålder?
Brukar tänka på ett möte med min yogalärare Leela G Hansen. Hennes hår är silvergrått som på många som är närmare 60 och vill vara naturliga. Men hennes blick och hållning vare sig man möts i yogaklassen eller på väg in i köpcentrat signalerar energi, glädje och samtidigt tillfreds lugn.
I en intervju någongång sa hon att det egentligen inte är de yttre attributen (kläder, saker) som ger intryck av en persons ålder utan utstrålningen.
Utstrålningen av nyfikenhet, kraft och lust.
Hon har den utstrålningen. En ålderslös energi, som inspirerar och smittar.
Hennes hållning väcker åtminstone min lust att rulla ut min matta om morgonen.
Hur är nu ordspråket? .... hellre ungdomlig och frisk än gammal och fattig?

2 kommentarer:

Ragnhild Larsson sa...

Det var jag som intervjuade Leela!
Hon sa att intrycket av hur gammal någon är inte handlar så mycket om rynkor och en icke-perfekt kropp, utan om hållningen, något som förbättras avsevärt i yogan.
Själv tycker jag att lyckliga människor ser yngre ut än bekymrade oroliga människor. Oavsett rynkor och vikt.
Men varför är det så viktigt att se ung ut? Tänk om vi vore lite bättre på att bära upp vår ålder med värdighet. Och det viktiga borde ju vara hur vi mår.
Jag brukar möta en väldigt smal kvinna under mina promenader. Hon ser väldigt "fit" ut, men absolut inte det minsta lycklig. Snarare hysterisk.

Helahälsan sa...

Ja, visst ja. Kanske är det så att det är viktigt att förankra sin strävan i sin själ. Leela tror jag har gjort det. Yogan lockar en att konfronteras med sig själv. Åtminstone om man utövar den så medvetet som hon gör.
OM man gör något av inre tvång, som kvinnan du möter kanske gör, är det troligen slitsamt och skadligt, vare sig det handlar om att äta för mycket och fel, eller motionera hysteriskt.
Sådana är inte vi, eller hur?