11 januari 2010

Recept onödigt, sa Are


Stängd bastu (för kallt!) och fruset hav. Snopet. Fick ta promenad istället.
Har du Are-recept, frågar läsare av bloggen.
Inser att jag knappast har några.
Bad Eskil Svensson, tidigare redaktör för Hälsa och waerlandist om råd. Har han några recept?
Nej. Det behövs inte! Såhär skriver han:
"Are Waerlands kostprogram hade en viktig grundregel (som var lite obekväm och nog nonchaleras av många). Dess ord var SPECIALISERING. Alla varelser och alla växter har en enformig näring som de är anpassade till. Människan har också en nisch.
Waerlandkosten ansluter till detta. Den är till sin grundkonstruktion ENFORMIG men fullvärdig. Märk noga skillnaden mellan enformig och ensidig! Stommen i varje dags middagsmål enligt Waerland var råkost i alla dess för årstiden tillgängliga former. Han laborerade aldrig med krångliga recept på värmebehandlad mat. Det enda som var obligatoriskt av värmebehandlat var potatis. För övrigt nämnde han att man som ett smaktillskott mycket väl kunde tillskjuta någon vegetabilisk varmrätt, fast inte saltrik, brynt eller hårdstekt. Detta var en psykologisk eftergift. I huvudsak likadan men biologiskt fullvärdig mat alltså varje dag är ett tydligt kännemärke för Are Waerlands kostidé. Värmetillagad vegetarisk mat hade i huvudsak samma biroll som desserter i allmänhet har - en sorts psykologisk men fysiologiskt värdelös utfyllnad."

Alltså. Råkosttallrik efter egen lust är receptet, som gäller varje dag.
Får se hur jag gör min idag. Berättar om det imorgon.


15:e dagen utan kaffe
Fördel: Intressant erfarenhet rikare, tack vara kaffeabstinensen. Nu när huvudvärken försvunnit upplever jag mitt huvud som klarare, med fler dimensioner.

Inga kommentarer: