06 februari 2010

Forskningen ger Are rätt - 70 år senare

Fantastiskt att läsa om ny forskning som bekräftar det Are Waerland sa redan på 30-talet. Nämligen att kli och finfin ”bacillflora” i tarmarna håller oss friska.
Forskaren Camilla Bränning som skrivit avhandling om ”Glada tarmar med kostfiber, blåbär och hälsofrämjande bakterier”. Hon ville undersöka om kostfibrer och laktobaciller och bifidobakterier (goda tarmbakterier) kan användas för att motverka inflammation i tarmen. Och lindra och förebygga risken för Ulcerös kolit och tjocktarmscancer.
Efter studier i djurmodeller blev svaret: Ja.
”-Men ny kunskap om detta område är även intressant för dem som inte tror sig löpa risk för att drabbas av några tarmsjukdomar. På senare år har forskarvärlden nämligen fått upp ögonen för att vår hälsa i hög grad styrs av vad som händer i vår tarm, förklarar Camilla Bränning, doktor i industriell näringslära och Åsa Håkansson, doktorand i livsmedelshygien vid avdelningen för industriell näringslära. ”
Hade Waerland varit med på föredragen om Functional Foods i Lund häromdagen undrar jag hur han reagerat. Kanske med jubel? Eller med ett högdraget: What took you so long?
Han pratade redan på 30-talet om forskning som lyfte fram tarmhälsans betydelse för hela vår hälsa.
Det var där och då han skapade Kruskan, inspirerad av skottarnas forna nationalrätt bruse. I den hälldes skållhett vatten över krossade havregryn. Rätten fick stå och dra en kvart eller så innan den åts. Den kalkrik rätt som gjorde skottarna starka och friska.
Kruskan, som fick namnet efter kli på italienska, blev en enkel, billig gröt på havregryn med 2 dl kli som kan bli en perfekt frukost eller lunchrätt för mättnaden och maghälsan, särskilt om den toppas med blåbär.

Inga kommentarer: