08 mars 2010

Mage och immunförsvar hör ihop, sa Are

Fascinerad läser jag om att vi har ett par kilo bakterier i våra tarmar, av mer än hundra olika arter. Berättat i söndagstidningen av DN. Karin Bojs har intervjuat Bengt Björkstén, professor emeritus i allergiprevention, Karolinska institutet. ”Han är en av pionjärerna bakom tesen att allergier, diabetes, fetma och andra sjukdomar har samband med en alltför torftig tarmflora i barndomen.”
Bra för oss som lider av torftig tarmflora är att gynna tarmfloran med grönsaker och mjölksyrade grönsaker. Då får de nyttiga bakterierna ny växtkraft.
Are Waerland skrev i sin bok Den stora kraftcentralen, utgiven 1937, en hyllning till tarmen och nödvändigheten att hålla den frisk, med just färska grönsaker och bakterier från mjölksyrade grönsaker.
Han skrev, ”…att om något fel uppstår på själva ångpannan eller kraftcentralen så stannar ens alla maskiner, allt förfaller till overksamhet, ljuset slocknar och tystnaden faller över det hela. Så är det och med människokroppens olika organ i förhållande till den mänskliga ångpannan eller stora kraftcentral; matsmältningsapparaten.”
Kroppens sjukdomar och förfall är orsakade av ”konstgjorda eller artificiella livsfaktorer”, menar Are. De får vi genom att äta ”maskinbehandlade näringsmedel, konstgjorda drycker och dekokter och sist med inte minst i det mesta av den eldbehandlade eller kokta födan.”
Idag tyder allt mer på ett samband mellan just immunförsvar och tarmflorans hälsa.
Med en enkel näringsrik föda försvinner minst nittio procent av alla sjukdomar och krämpor, hävdar Are.
Har han rätt?
Kanske. Jag använder min kropp till att utforska saken.

Inga kommentarer: