13 mars 2010

Vila allt jag villVissa dagar vaknar jag och saknar utåtriktad energi.
Som idag.
Trots att vårljuset lyser mellan träden i trädgården, vill jag inte:
Gå upp.
Göra något.
Vill bara blunda. Vända inåt igen, till fantasiriket, trots att jag sovit 10 timmar.
Gör som mina tonårsbarn: slumrar vidare.
Först som ett kaleidoskop innanför ögonlocken.
Fragment, bilder, färger som bryts i varandra, runt runt.
Vackert, men för snabbt. Obehagligt. Driver vidare.
Längtar efter musik som kan leda mig rätt, pussla ihop många utåtriktade veckors upplevelser.
Så avtar kaleidoskopets snurrande. Gröna fält, tyger i guldgrönt som fladdrar i vinden, rogivande syner av gräs, dovt grön skog mot himlens blå
Grönt som böljar i stora stycken och smekande vänligt lägger allt på plats inombords; så var det, så är det.
Yin måste följas av yang. Yang av yin.
Nu är det tystnad och vila som råder.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, hamnade här efter att jag snurrat runt på jogg.se. Det var intressant att hitta en praktiserande Waerlandist, det hör liksom inte till 2010talet. Jag är inte själv ett dugg åt det hållet med kost, min mage och tarmar skulle klara det. Men är nyfiken och fascinerad av det mesta som rör träning och kost. Jag har ett par böcker av Waerland, även läst biografin över honom - och givetvis lite extra nyfiken på idrottare, kroppskulturfolk som använde sig av Waerlandkost eller liknande kost; Erik Östbye, Arne Tammer osv.

Jag satte din blogg bland mina länkar, jag hoppas du inte misstycker.

Njut av resan.

Helahälsan sa...

Kul. Välkommen in.
Nej, kanske hör inte waerlandistlivet till 2010talet precis. Men det intressanta är att jag tycker mig se mycket som bekräftar hans idéer och att många som idrottar letar efter det som får dem att orka mer, bli bättre, hålla sig friska. Mig tilltalar hans idéer om enkelhet. Därför är jag också intresserad av Rune Larssons tankar (skorna, Rune-kakor, hans hållning till träning osv). Lite nyfiken på vad du läst om Are. Vilken biografi menar du?

Anonym sa...

Rolf Ahlzén skrev boken med titeln Are Waerland, utkom 1988.

Det blev lite fel därovan, missade ett inte i kommentaren. Jag tål inte fibrer särskilt väl. Skulle därför inte klara av en Waerlandkost.

Kost och hälsa hör ihop. Vissa saker som vitt mjöl, raffinerat socker har länge fått stryk. Det vita mjölet och brödet fick döskallemärkning redan för ett par hundra år sedan. Det raffinerade sockret likaså, fast de som levde på sockerrör hade god hälsa. I alla fall enligt insulinets upptäckare Dr Fredrick Banting som var i Panama 1924 och där hans egna obeservationer tydde på att naturligt socker är en lämplig föda, medan det raffinerade sockret är ett gift.

Det finns mycket, det är ett som är säkert :)

God fortsatt livsresa önskas!

Helahälsan sa...

Tackar. Detsamma.