02 mars 2010

Tillräckligt med kalium?


Dagens kruska toppas med lingon(laddade med kalium) och kanel för den goda smaken.
Får jag tillräckligt med kalium, tror du, frågade mannen en morgon.
Lustig fråga tyckte jag eftersom Are Waerland skriver mycket om hur viktigt det är att få i sig just kalium, för att få en bra vätskebalans i kroppen och genom kalium upprätthålla den viktiga syra-bas balansen. Det handlar alltså inte om kalcium från mjölk och ost, utan kalium.
Själv har jag inte funderat över saken så mycket. Men för den som vill ha en god vätskebalans i kroppen och rätt näring för att bygga muskler inför en tuff cykeltävling, som mannen gör, är frågan såklart viktig.
Ett hälsopåstående om kalium har just fått godkänt av Efsa, det europeiska myndigheten för hälsopåståenden, skriver Göteborgs-Posten. De godkänner att livsmedel med kalium kan påstå att "kalium bidrar till normal funktion för muskler och nerver och till ett normalt blodtryck".

Brist på kalium leder till muskelsvaghet och kramper. Svaga muskler eller kramper är ingen hit för den som gillar att motionera.
De viktigaste kaliumkällorna för svensken är enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten potatis, mjölk fil och yoghurt.
Men de finns i massor i rotsaker, baljväxter, bananer, fruktjuice och nötter, enligt Nationalencyklopedin. För vegetarianer som äter mycket råkost borde kalium finnas i överflöd.
Som svar till mannen alltså, som gillar Are-maten med potatis och mycket grönt, frukt och böner så är svaret: JA.
- Du får i dig tillräckligt med kalium.
Men vill du vara på den säkra sidan?
Ladda med en tesked gurkmeja i ljummet vatten, som Auyrveda-förespråkarna säger. Gurkmeja är fullproppat med kalium. Kalium finns i nypon, som Are drack till frukost. Och i sojabönor.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hej! Jag tycker det du skriver är jätte bra. Är själv en tjej som försöker nå fulländad hälsa, vad nu det är?..bra fråga. Men tror ändå att relationer och att vara nöjd med sig själv, är sann hälsa. Allt annat, ideal, yrke mm..kan slänga sig iväggen. Sålänge man trivs finns det ingen anledning att ifrågasätta sin hälsa.

Pia Vingros sa...

Tack för dina vänliga ord. Ja du har helt rätt om detdär med relationer. Känner det ibland när det strulat till sig med familjen eller dem på jobbet. Då hjälper inte råkosttallriken långt för att läka den inre smärtan. Är jag kritisk mot mig själv av någon anledning (händer ofta) så är det samma sak. Kärleken och den varma känslan mot omgivningen och en själv är Number One. Det gäller att hitta det som gör att man trivs.Vad får dig att trivas?
Ha det gott.

Pia Vingros sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.