29 april 2010

Järnbrist av för mycket träning?

Ynk. Plågas av små sprickor i mungiporna. Det brukar betyda järnbrist. Har köpt en flaska Blutsaft. Äter Bjäst, men kanske behövs även lite tabletter? B12 till exempel.
Kollar på Helhetsdoktor Bertil Dahlgrens sida och får bekräftat min symtom:
Sprickor i mungiporna, sk. munvinkelragader, är vanliga vid järnbrist men även vid brist på vitaminer, bl.a. B12. /.../ Äter man en huvudsakligen vegetarisk kost är det viktigt att man ser till att få tillräckligt med B12 vitamin och järn. Ett kompletterande test hos Din läkare rekommenderas. Då kan man upptäcka eventuella vitaminbrister och även se om Ditt tillskott inte är tillräckligt.
Kanske har jag tränat för mycket? Stressat för mycket?
Får ta det lugnt och se om känslan går över.
Är jag trött också? Inte särskilt. Huvudvärk? Ja, något (så att kaffelusten väcks igen faktiskt. Kaffe brukade förr vara den bästa boten mot huvudvärk).
Sötsakssuget har också vaknat. Dessa små tecken brukar för mig höra ihop med en brist, som bäst försvinner av lite vila och en flaska Blutsaft.
Somnade så gott utomhus natten till idag, trots att det blåste så att presenningen fladdrade ryckigt över mig. Vaknade 03.44 av intensivt regnande på samma presenning. Inget försiktigt harmonisk dripp, dropp, mer av den våta aggressiva varianten.Så jag gick in, kröp ner i stora sängen och somnade om. Ska nog unna mig en tupplur/alternativ meditation efter lunch idag. Lugn är viktigt vid järnbrist, vet jag av erfarenhet.

3 kommentarer:

流浪汉 瑜伽 Yoga Tramp sa...

nice blog n thk for sharing,
nice to meet u,
wish all the best to u ^-^

Caroline sa...

Hej, Niferex är väldigt bra mot järnbrist, brukar ta den när jag har brist (och man blir inte hård i magen av den)Blutsaft brukar jag köpa några gånger per år för att förebygga järnbrist, men den är inte lika effektiv om man har uttalad brist. Ett tips är att gå till en privatläkare som är ansluten till Försäkringskassan, de är inte lika snåla med prover som landstingsläkare är. Då kan du ju passa på att testa folsyra, sköldkörteln och massa andra värden. Jag har upptäckt brister på det sättet som jag aldrig skulle gjort om jag gått till vårdcentralen. Då måste man ha goda skäl för att ta varje prov.

Pia Vingros sa...

Tack caroline. Jättebra tips om privatläkare. Har inte tänkt på det. Nirefex har jag aldrig hört talas om. Ska kolla upp det på nätet. Antar att det är ngt för vegetarianer?