14 april 2010

Nypon - mer c-vitamin än i apelsin


Börjar dagen med nyponte.
Köpte skal på hälsokosten, en halvkilospåse för 60 kronor.
Kollade var de kom ifrån: Chile.
I Sverige finns ingen som plockar nypon till försäljning, sa kvinnan i butiken lakoniskt.
I höst ska jag minsann plocka mina egna, sa jag. Javisst, tyckte hon de finns ju massor utmed kusten och helt gratis. Själv plockade hon och gjorde nyponsoppa.

Are skriver i boken Övergångskost utgiven 1945, några månader efter andra världskrigets slut:
En dryck, som slår ut alla andra örttéer och konstiga apotekarmixturer på dyra flaskor /../ är vår nordiska nypondryck /../
Han hänvisar till dr Bernhard Fischer, kemist och vitaminforskare, som själv efter sina studier inte dricker annat än nypon till sällskapsdryck.
”De nordiska svenska nyponen, säger dr Fischer, äro i hela sin form med kärnor de vitaminrikaste nypon som finnas och vida vitaminrikare än t ex de ungerska. De innehålla 16-20 gånger mer C-vitamin än citroner och apelsiner. Men det gäller att använda dem på rätt sätt. Vitaminrikast äro nyponen som färska och nyss plockade hela med kärnorna i behåll.”
Jag är verkligen ingen protektionist som tycker Sverige ska stänga sina gränser för handel, men självklart ska vi ta vara på det vår natur bjuder. Dessutom är många av de mest fantastiska bären helt gratis, tack vare vår allemenasrätt. Allt som behövs är vår egen arbetsinsats.
Kollar på Livsmedelsverkets hemsida för att se om uppgifterna stämmer. Jodå! Utan tvekan. 100 gram nypon utan frön torkade innehåller 270 mg askorbinsyra. En apelsin 100 gram 53 mg askorbinsyra. Citron och 53 mg.
Nypondryck får det bli.

Läser vidare i Övergångskost:
Ta femtio gram färska hela nypon med kärnorna i behåll (eller motsvarande torkade) lägg i blöt i ungefär fem deciliter vatten över natten. Värm upp alltsammans till 70-80 grader och låt teet stå och dra tio minuter. Häll av teet och en halvliter vatten hälls på nytt över nyponskalen.
”På detta sätt kan man förfara ända upp till 20 gånger, eller så länge, som téet ännu har kvar sin syrliga smak, vilket är ett tecken på att där ännu finnes askorbinsyra./../ denna metod överträffar därför alla andra i effektivitet. Den ger en utomordentligt fin, aromrik och C-vitamin dryck, som skänker den högsta njutning och stimulans som man överhuvudtaget kan begära av en hälso- och sällskapsdryck.” skriver Are Waerland.
Jag dricker och njuter. Och ger mig ut på morgonens återhämtningstur på 8:an. Kör St Eriksprogrammet enligt Jonas Gustrins bok Pulsträna. Ligger på vecka 8 inför Göteborgs-varvet.
Ljuvlig morgon efter stjärnklar natt. Tre plusgrader, så det blir t-shirt och överdragströja och pannband för öronen. Pulsklocka. Ute saknar jag handskar. Det är småkyligt och händerna blir snabbt stela och iskalla.
Vid Delsjöarna speglar sig granarna rakryggat i det morgonstilla vattnet och jag försöker springa med ryggen lika sträckt som deras stammar med lyckopunkten på bröstkorgen upp i skyn. (Lyckopunkten har körledaren Monika lärt oss för att få oss att sträcka på oss och sjunga bättre.) Tänker på lyckopunkten och inser att jag springer fortare än den lugna fart ett återhämtningspass ska hålla.
Dämpar mig och njuter av morgonen som ännu inte ens är åtta.

2 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Låter ju alldeles fantastiskt. Har du några tips på hu man torkar och också använder dom torkade sedan? Du talar om skal, hur menar du då?

Pia Vingros sa...

Skalet är alltså nypon där kärnorna är urtagna. Men Are tyckte absolut att hela nyponet skulle användas, även kärnorna (klipulver säger vi i Göteborg). I kärnorna finns massor av nyttigheter, vet vi ju. De innehåller allt som behövs för att skapa en ny nyponplanta. Hur man torkar dem ska jag ta reda på. Har gjort det förr själv i ugnen på låg värme. Återkommer med mer info, Maria.