21 juli 2010

Skörda i rättan tid

Nu är det dags att skörda bär. Blåbärskörden beräknas enligt SLU, Statens lantbruksuniversitet bli högre än normalt i mina trakter i Götaland. Tack vare snötäcket blev fjolårsskotten på blåbärsbuskarna skyddade från frostangrepp och mot betande vilda djur.
Men när ska man plocka bären? Än är många av blåbären mer rödlila än blåa och skulle behöva några soldagar till för att bli perfekta i smaken.
Skördetiden är betydelsefull för att vi ska få den högsta halten näringsämnen. det visar mognadsstudier som SLU gjort av havtorn. Halten c-vitaminer var 25 procent lägre hos bär som skördades nitton dagar en senare än i den första skörden. En flavonid quersitin minskade med hela femtio procent vid senare skörd.
Det gäller alltså att plocka bären när de är på toppen av sin mognad för att få ut bästa näringsvärdet. Tidigt på säsongen är att föredra, tolkar jag fynden från SLU. Att plocka tidigt på förmiddagen, soliga dagar gäller kryddväxter, så varför inte bär? Plockar du själv kan du ha större koll på skördeplatsen, att den är långt från vägar och andra skadligheter och kan välja att plocka dem precis när de är mogna.
En annan faktor att ha med i beräkningen är att antioxidativa ämnen (innehållet av antioxidanter) som vi behöver för att hantera de skadliga fri radikalerna, och total antooxidativ kapacitet (uppmätt vid olika typer av experiment) inte behöver vara parallella.
Enkelt uttryckt: Ett bär behöver inte vara nyttigt bara för att det innehåller nyttiga ämnen. För många av superbären, från andra länder finns inga studier gjorda av vårt upptag av de nyttiga ämnena. Att de innehåller nyttigheter behöver alltså inte betyda att vi kan tillgodogöra oss ämnena i dem.
Tills vi vet mer håller jag mig till svenska blåbär.
De tillhör släktet skogsbär som har 450 arter, varav fem växer vild i Sverige. Kusinerna är lingon, (Vaccinium vitis-idaea), tranbär (Vaccinium oxycoccos), odon (Vaccinium uliginosum) och dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum) (från www.nyfikenvital.org).
Odon finns också i massor här på kusten och de ska också ges plats i mina plockburkar. Lärde mig som liten att de var farliga, men det stämmer inte alls. Däremot är de inte lika smaskiga som vanliga blåbär.

Inga kommentarer: