07 oktober 2010

Hungern klingat av

Gårdagens glupande förmiddags-hunger har klingat av.
Idag känner jag mig som jag brukar efter frukost. Nöjd och mätt ända till lunch.
Lustigt nog har det inträffat på tredje dagen med Fit for life dietens fruktfrukost, precis som de själva skriver i sin bok. De som har eventuella obehag slipper dem på tredje dagen, lovar författarna. Att frysa är definitivt ett obehag, men knappast något att gnälla högt över.
Nu ska utrensningen ha satt igång, enligt dessa idéer.
Vi får se hur det går.
Höstmörkret ute på morgonen påminner mig: Nu är det hög tid att börja äta D-vitamin igen. Läser om D-vitamin på läkaren Anders Eenfeldts kostblogg:
"D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång."

---------------
Tack alla ni som gratulerat till min finalplats bland de nominerade till "Årets hälsoreportage", Svensk egenvård. I november gäller det!

5 kommentarer:

Caroline sa...

Jag har precis köpt en juicecentrifug.Den var dyr,men fungerar bra och det blir gott.Fruktköttet som separeras äter jag sedan för sig för att få i mig fibrerna ändå.Lätt sätt att få i sig mycket frukt snabbt.Tänkte använda den mest till att göra juicer på rödbeta,spenat,selleri och andra nyttigheter.Fibrerna tänkte jag göra grönsaksbiffar av.Min apparat kostade 995:- jag är väldigt nöjd med den för juicen blir så där härligt skummig,vilket gör att man inte tröttnar på att juica.

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Mums, vad sugen jag blir. Har du i något mer än bara grönsakerna? Vad är det för märke på apparaten du köpt?

Caroline sa...

Juicecentrifugen är en PHILIPS HR1861.Jag hade tänkt använda mest gröna bladgrönsaker för att få i mig klorofyll,järn och bra protein.Jag gjorde en rätt god på ruccola och äpple.(Att det är nyttigt är viktigare än smaken för mig.)Banan och äpple passar bra till spenat och andra gröna blad.Har inte använt den så länge men återkommer med recept om du vill.Lite inspirerad av Victoria Boutenko, intressant råkostare, läs mer på: http://www.rawfamily.com/

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Men tycker de att det är okey att blanda grönt och frukt? Har läst om naturkostare från USA som säger att det blir rena rama jäsningen av den kombinationen.

Caroline sa...

Ja,de som dricker "green smoothies" blandar frukt och grönsaker(Victoria Boutenko m.fl.)Ändå tillhör de samma tradition som Ann Wigmore som ju undervisade om vikten att kombinera mat rätt.Vet inte vad jag ska tro,har själv inte märkt att jag blivit uppblåst eller så.Igår drack jag en dryck på äpple,massor av selleri och selleriblast.Gott!utan äpple i smakade det som vetegräs.Vore ju bra om det gick att kombinera frukt och grönt för det är så lätt att få i sig mycket klorofyll på det sättet.Kommer ihåg att jag läste "Fit for life" och nästan slutade äta frukt för det var så svårt att alltid äta frukt på fastande mage.Skulle vilja läsa mer om forskning på detta område.Jag blev inte helt övertygad när jag läste "Fit for life",vet inte om jag var för lat för att tillämpa deras teorier och därför inte riktigt ville ta dem till mig eller om jag inte litade på författarna.Tänk om det är ett sätt att tjäna pengar på en storsäljare som det blev?Har Are skrivit något om detta?