31 oktober 2010

Vill inte bli konserverad


Naturella pumpafrön, utan konserveringsmedel, ett alternativ.
När jag är ute och reser köper jag gärna mellanmål för att fylla på reserverna. Förr var det kexchoklad, numer alltså nötter.
Senast valde jag en av Anja Pärsons nya små mellanmål, kallat tranbärstankar.
Naturellt och utan salt. Det lät toppen. Men när jag läste mer noggrant var det också konserveringsmedel.
Måste torkad frukt och nötter balsameras med konserveringsmedel?
Hur mycket konserveringsmedel tål kroppen och naturen?
Jag vill inte ha konserveringsmedel i kroppen. Och jag vill inte genom mina köp gynna en ökad användning av dem. Läser på Kemikalieinspektionens hemsida att antalet konserveringsmedel ökar. "Antalet kemiska produkter som innehåller konserveringsmedel ökar hela tiden. 1994 innehöll ca. 6000 produkter i KemI:s produktregister konserveringsmedel. Nu är det nästan 11 000 som gör det. " Livsmedelsbranschen använde 180 ton (2004). Inte långt från limindustrin som använde 224 ton. Och det var redan 2004!
Och då ska vi veta ett det behövs ytterst lite konserveringsmedel i maten för att den ska förhindra mögel eller bakterie tillväxt.
I Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelstillsatser finns cirka 45 konserveringsmedel, som är tillåtna att används i livsmedelstillverkningen.
Bästa sättet att undvika konserveringsmedel är att köpa ekologiskt och kravodlat och undvika färdiga produkter, enligt Naturskyddsföreningens experter.
Går in på Mats-Eric Nilssons hemsida Äkta vara och läser vidare.
Hittills har jag litat på mitt sunda förnuft.Genom att välja basvaror och laga det mesta av min mat själv har jag inte behövt oroa mig. De få gånger jag köper färdiga varor kollar jag innehållsförteckningen. Har varan tillsatser med E-nummer väljer jag någon annan.
Så Pärsons nya nötter går bort. Istället blir det naturella pumpafrön.

2 kommentarer:

PJ sa...

Det där med E-nummer är tyvärr lite komplicerat. Det består av både naturliga och onaturliga ämnen. Tillsätter man C-vitamin kallas det E-300 och en konsistensgivare som algen agar-agar för E-406.

Gå gärna in på den ypperliga sidan http://www.shenet.se för att läsa om olika ämnen. Jag har också skrivit en recension av Mats-Eric Nilssons första bok, http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=57

Caroline sa...

Jag undviker alla onödiga tillsatser så långt det går.Temat förra veckan på "Efter tio" kanske hjälper människor att förstå att vi verkligen lever i ett kemikaliesamhälle och att det inte finns någon myndighet som skyddar oss från dessa farliga ämnen.Efter andra världskriget blev kemikalier över som företagen vill stoppa i precis allt.Smörjer aldrig in mig med något som man inte kan äta o.dyl.Här behövs drivas ett massivt folkbildningsarbete