25 augusti 2009

En ståtlig malört från Tuve örtagård

Kunde tittat på tv igårkväll, men cyklade från centrum till Tuve Örtagård.
Gick snabbare än väntat på platt fin cykelbana i sensommarnatten. Barärmat. Hittade gruppen damer och herrar i lilla örtagården. De flesta 65+ med vitnat hår, några få unga och så enstaka medelålders som jag själv. Med lysande ögon lyssnade vi på berättelserna som Eva, Maria, Arne och Rune kunde om daggkåpans sammandragande egenskaper, att den kan minska rynkor(?), om Johannesörtens förmåga att mildra depression (vetenskapligt belagt), Vänderotens (Valeriana) lugnande effekt. Att citronmeliss (hjärtans fröjd) passar till te på kvällskvisten då också den lugnar. Enligt traditionen lindrar den huvudvärk, stärker minnet och i olja kan dämpa eksem. Ståtliga gula Kungsljuset, som är en prydnad i varje medicinalrabatt. Enligt folktron fungerar den läkande för luftvägarna om en dekokt andas in. Malvor, ringblommor, timjan, rölleka, rosmarin och mycket mer fanns i rabatterna som den ideella föreningen ställt iordning. Och salvia och libbsticka, som hade sin självklara plats i matlagningen förr.
Cyklade hem, nu med kroppen full av lust att skapa en liten örtagård hemma i trädgården. har några växter redan, men vill absolut ha libbsticka, körvel,salvia och malört, johannesört också. Men var hittar man goda exemplar?
Tog vägen via Marieholmsbron. Kuslig kontrast att cykla genom Ringöns ödsliga industriområde där stora vakthundar kastade sig mot staketen, efter vänliga vandringen i örtagården.
Kom helskinnad hem.
Ingen TV till kvällsmiddagen. Bara en kanna te på egen citronmeliss. Och en sista doft på malörten som örtagårdens ciceron gav mig.

Inga kommentarer: