23 augusti 2009

Bästa gurkan -

Ligger längs bryggan på Studseröds varv, Saltkällan längst in i Gullmaren. Solen lyser i ena kapellfönstret, åt andra hållet gråsvart regnlystna moln. Tänker på gurka. Gjorde blindtest i morse av två gurkor; en som växt på fiberull, typ vattnad med näringslösning. Den andra uppväxt i jord i mors växthus på Malö på brunnsvatten. M får blunda och smaka, dricker fil emellan för att neutralisera. Säger bestämt att en var godast, hade bättre konsistens, smak, var lite fylligare i smaken, medan den andra var bitter i smaken. Gissa vilken som vann? Kan man köpa gurkor som växt i jord i affären? Vore kul om någon jämfört näringsvärdet mellan dem.
Are Waerland har fått upp mitt intresse för gurka. Han tyckte de var viktiga att äta. Själv har jag mest tänkt på dem som vatten i grön förpackning. Men så utgick han väl från jordodlad gurka. Läser i boken Mjölksyrejäsning av grönsaker (som är min nya höstvurm) att gurka stimulerar levern och är verksamt ända ut i huden.
Får bli resten av gurkan idag. Igår var det 50-årskalas, fast inte så blött. Men levern kan ändå behöva lite rening.

3 kommentarer:

Mikael Carlsson sa...

Det är klart att en arodynamiskt framtaken gurka alltid smakar bäst.
mvh
M

Helahälsan sa...

Underbart. Aerodynamisk gurka är bessst. Och ekologiskt såklart.
tack för din kommentar.

Cajsa sa...

Ja den är gaaalet god den där gurkan som växt upp på jord. Äter den som godis. Enda dumma med gurka är att gurkskalet gör magen gasig...