08 februari 2010

Broder Maximilians bröd





Broder Maximilans tre bröd är klara.
När doften spred sig från de färdiga bröden blev lusten att smaka oemotståndlig för flera i familjen.
Nej, fick jag säga.
Ni får vänta tills imorgon. De måste mogna.
Surdegsbröd testar vårt tålamod hela vägen. Från början då surdegskulturen ska utvecklas, vilket tar flera dag. Till själva baket, som tar mycket längre tid, än vanligt brödbak. Bara jäsningen är en historia på 4-6 timmar. Sedan ska de dessutom mogna över natten.
Men belöningen är att de räcker länge. De gör gott för magen.
Och är en sann njutning att äta.
Kan inte riktigt bestämma mig för när brödet smakar godast.
Med bara smör på?
Eller ska det vara fikonmarmelad? Eller en lagrad getost?
Eller en skiva västerbotten?
Eller kanske jordnötssmör? Eller till kokta rödbetor, ruccolasallad, ringlad honung och chevre?
Turligt nog räcker denna sats så att jag kan prova alla varianterna.
Men inte samma dag. Två skivor till middagsmålet gör att mättnaden räcker länge. Länge, för det består mest av råg. Som mättar.

Inga kommentarer: