12 februari 2010

Potatis som smakar sött och nötigt till middag?

Nu ska potatis lanseras med läckra smakbeskrivningar. Sedan en forskare konstaterat att potatisen är en utmärkt och näringsrik knöl, full med c-vitamin har den fått plats på våra matbord igen. Istället för att det bara står "fast", eller "mjölig" ska det i framtiden också stå mer tydliga smakbeskrivningar som hur den smakar. Ungefär som när det gäller vin, eller finfint kaffe. Det har en smakpanel vid Grythyttan bestämt.
Frågan är om det räcker.
Det viktigaste måste väl vara att det finns fler sorters potatis, med riktiga namn. Som förr. Som smakar gott.
Numer, när potatis helst ska ingå i varje middagsmål har jag börjat tröttna på alla trista potatispåsar.
Och framförallt på alla trista potatisar.
Skrumpna, mjuka, sorgligt smaklösa.
Kanske har jag bara haft otur.
Funderar allvarligt på att sätta igång med egen potatisodling, hinkvis när våren kommer.
Men var hittar jag bra utsäde? Vill gärna smaka på gamla sorter med vackra namn. Säkert har de smaker som kan beskrivas med ljuvligare betäckningar än söt, syrlig och nötig.

Inga kommentarer: