04 maj 2010

Kaffe våra nya cigaretter?

Är kaffe det nya cigaretterna?
Är koffein den nya nikotinet?
Jag fick tanken häromdagen.
Träffade en försäkringstjänsteman, som luktade kaffe.
Inte var det gott.
Han såg trött ut.
Pratade med min grönsakshandlare om kaffe. Han dricker alldeles för mycket kaffe tycker han. De första kopparna, behöver han när han går upp halv fem, för att åka till Partihallarna och köpa frukt och grönt. Resten av dagens åtta koppar, nej muggar går av bara farten.
Dalai Lama går upp ungefär samma tid som Samir.
Han dricker inte kaffe.
Istället mediterar han in dagen.
Möter många med en mugg köpekaffe i handen när jag cyklar till jobbet. Förr var det ovanligt. Det var något man såg i amerikanska nyhetsbilder. Nu gör vi som de gjorde.
Precis som vi gjorde med cigaretterna förr. Amerikanska filmskådespelare såg åtråvärt fräcka ut med en cigg i hand.
Klart vi ville bli som dem.
Idag är det inte lika tjusigt att tillhöra dem som står och fryser på utsidan av sin arbetsplats för att ta ett bloss.
Blir nästa fluga att skippa kaffet?
För att larmrön kommer om att koffeinet triggar belöningssystemet, tröttar ut belöningssystemet, så att vi till slut inte kan känna något? Uppleva något? Blir riktigt sjuka? (Som Are Waerland menade, redan på 30-talet)
Övertriggade? I Time fanns för något år sedan en artikel om the Buzzgeneration, alla unga som söker hjälp för grava sömnproblem de fått av ivrigt datorliv där de stimulerat sig med koffein för att orka fortsätta hela natten.
Tänk om det till och med blir förbjudet att dricka kaffe. Först för att få sjuka individer att vila och sova ordentligt. Och på köpet gå ner i vikt.
Sedan skulle kaffedrickande förbjudas i offentliga rum. Sedan att alls sälja det. (Kanske bara på kaffetek? Typ Apotek för några särskilt utvalda sjuklingar?)
Tur att det bara var en tokig tanke jag fick, en tidig morgon.
Bleve nog uppror i Sverige om kaffet kom på förbudslistan.

2 kommentarer:

Ragnhild Larsson sa...

Så länge man förbrukar kaffe i måttliga mängder är det väl ingen fara. Att jämföra kaffe med cigaretter tycker jag är att gå för långt. Cigaretter har ju inga som helst positiva effekter, vilket faktiskt kaffet har. I måttliga mängder. Österikiska studier visar att det förbättrar korttidsminnet, De senaste åren har också andra uppmärksammade studier
kopplat samman kaffedrickande med minskad risk för levercancer, parkinsons sjukdom och åldersdiabetes. Andra studier har tonat ned riskerna för ökat blodtryck och hjärtinfarkt som tidigare kopplats till kaffe.
Så jag tror på att dricka kaffe. Med måtta!

Helahälsan sa...

Måtta. Tja, det är alltid det som är grejen.
Är man bara måttlig är det mesta okey. Problemet är de som inte kan vara måttliga.
Med varken cigaretter, alkohol - eller kaffe. kanske är det samma belönignssystem som triggas i alla fallen. Att det ena beroendet får lättare att dämpas om det andra tas bort. Att det finns ett samband mellan cigaretter och alkohol är känt. Tänk om vi bara inte vet, för att det saknas studier, hur farligt kaffe är för vårt belöningssystem. Det är en hypotes bara alltså.