09 juli 2010

Enkelheten vinner

Av alla Are Waerlands levnadsråd för en dag gillar jag hans vurm för enkelheten bäst. Enkelhet är vackert.
För att nå hälsan, menar han, behöver människan leva naturligt – röra på sig varje dag, se till att vara ute i friska luften, njuta av nattens sömn och äta obehandlad föda, där gröna blad tar första och viktigaste platsen.
Svårare än så är det inte för den som vill ta några första steg mot hälsa.
Det är grymt enkelt.
Och därför tilltalande.
På andra plats i min favoritlista kommer Ares idé om specialisering. Han hänvisar till djuren, som om de får bestämma fritt i naturen, väljer en och samma bladväxt, menar han. Deras kropps matsmältningsenzymer har genom generationer lärt sig att utnyttja näringsämnena på bästa sätt ur dessa blad. Och därför kan de hålla sig friska och starka.
Likadant är det med oss menar han: vår kropp mår bäst av enkelhet, av att äta samma slags mat varje dag för att underlätta för våra matsmältningsenzymer att göra sitt jobb.
För oss som ständigt uppfostrats i hur viktigt det är att variera vår kost, låter det helt fel. Men experter jag konsulterat i frågan, bland annat professor Charlotte Erlanson Albertsson, säger att han har rätt beträffande enzymerna: de gör sitt jobb bättre om de ”känner” födan de ska använda näringsämnena ur.
Så jag håller mig till samma slags frukost och lunch, men varierar middagen. Genom att göra det enkelt för mig får jag dessutom energi och kreativitet över till annat.

2 kommentarer:

PJ sa...

Helt riktigt, kroppen adapterar sig till den kost den får. För stor variation gör att det blir obalans mellan matsmätningsenzymer och maten, vilket gör att vi får svårare att ta upp all näringsämnen. Å andra sidan får kosten inte vara för ensidig heller, då riskerar vi att få i oss för lite av nödvändiga näringsämnen. Med Ares väl avvägda blandkost är det dock inget problem med varken ensidighet eller för stor variation.

Helahälsan sa...

Enkelheten är vad de flesta vänder sig emot upplever jag. De tycker det verkar torftigt att äta nästan likadant varje dag.