10 juli 2010

Förkylda - men inte jag

Hela besättningen förutom jag lider av olika grader av förkylning mitt i ljuvligaste sommarvädret. Halsont, snuva och trötthet.
Annars brukar jag vara den som drabbas snabbast och lättast av förkylningar. För förkylningar och allt annat liknande som kan komma i dess strövtåg är min kropps specialité. Eller var förr, kanske.
Nu är jag är okey och servar de andra med färsk ingefära i te med honung.
Vad beror det på att jag inte är sjuk denna gång?
Rena turen?
Själv tror jag att det beror på att jag följer Ares levnadsråd.
Det gör inte de andra.
Visserligen kan de äta kruska om de är hungriga och med god aptit, men de gör det inte regelbundet. Visst kan de äta en råkostmåltid med potatis, men de vill också ha animaliskt protein till. Tre av fem i familjen föredrar vitt köpebröd framför Maximilians hembakade surdegsbröd.
Vi, som äter mer enligt Ares råd är friska, de andra icke.
Min slutsats är att levnadsstilen har betydelse.

3 kommentarer:

PJ sa...

Du har så rätt igen. Kosten har enormt stor betydelse för att minska risken för förkylningar. Äter man Waerlandkost får man i sig allt vad kroppen behöver för att hålla immunsystemet i toppform och även få starka slemhinnor som hindrar virus och bakterier att få fäste. Och med alla fibrer man då får i sig mår bakteriefloran i tarmen bra och de probiotiska bakterierna frodas, vilket egentligen är en starkt bidragande orsak till att immunsystemet är i form.

Helahälsan sa...

Tack för din kommentar PJ. Att slippa förkylningar var en av anledningarna till att jag började med Ares levnadsråd för ett år sedan och nu får jag sådan väldig lust att bara fortsätta, för att se om nästa vinter blir mer förkylningsfri och öppen för träning än mitt "första år". Hur Are-trogen är du?

PJ sa...

Jag är egentligen inte speciellt trogen, men det beror på hur man ser det. Ares läror består inte bara av kost. Det viktiga är också motionen och vila (avkoppling) för att få balans i tillvaron. När det gäller det så följer jag i Ares fotspår (skriva och läsa är avkoppling för mig).
Det viktiga med kosten är också att få i sig så allsidigt som möjligt, dvs rätt balans mellan makro och mikronäringsämnen i förhållande till sin fysiska aktivitet. Som du vet så är Ares kostråd är ett väldigt bra sätt för det. En av många förbisedd sak är att styrkan med Waerlandkosten också är att den skapar en bra tarmflora. Det är det som är en av grunderna till minskad förkylningsrisk.
Jag äter dock en modifierad Waerlandkost där jag inte utesluter kött, fast råkost, fullkornscerialier, mjölkprodukter som youghurt och ost utgör en stor del. När det gäller salt är jag mycket restriktiv och saltar inget jag äter eller lagar. Givetvis skall så mycket som möjligt vara ekologiskt odlat och närproducerat (fast det är inte alltid så lätt att få).
Jag äter också extra tillskott av probiotika (AptiCare daily) och några droppar av något som heter Concentrace. Det är "saltvatten" från Greate Salt Lake där natriumet tagits bort. Det ger bra tillskott på ovanliga mineraler, bla litium.

Att äta och som du gör är dock att föredra, men det medför vissa praktiska problem, och en liten kompromiss (om man vet vad man gör) tror jag inte har så stor betydelse.