13 juli 2010

Saltbedövade smaklökar och döden

Salt och bedövade smaklökar
Under VM-finalmatchen blev det chips och jordnötter. Av bara farten flera nävar, som förr. Gott såklart, men morgonen därpå vaknade jag med en brännande känsla i munhålan och tyckte den kändes helt bedövad.
Saltet brände.
Efter ett år med saltmager kost känns skillnaden. Salt är ingen vidare ”krydda”.
OM nu munhålan signalerar ajabaja så starkt hur påverkas då inte de inre organen, mage och tarmar?
För Are var salt en av de farliga gifterna, jämte vitt socker och vitt mjöl. Läkaren Alf Spångberg skriver bland annat att de flesta äter mer salt än njurarna klarar av att rena oss ifrån. ”Då lagras saltet i vävnaderna, framför allt i benbyggnaden, brosket, senorna, bindväven och underhuden och blir inkörsporten till olika sjukdomar, bl a gikt och reumatism. (med läkaren Alf Spångbergs ord http://www.2000taletsvetenskap.nu/uppladdning/are/waerl10.htm)
Livsmedelsverket är inne på samma linje.
Svenskarna äter dubbelt så mycket salt som rekommenderas. 75 procent får vi i oss genom mat vi köper färdig i butik eller på restaurang. http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Halften-vore-nog--svenskarna-ater-for-mycket-salt/
” Dagens höga konsumtion gör att fler blir sjuka och dör i hjärtsjukdom och slaganfall.” Främsta riskfaktorn är att saltet höjer blodtrycket, blodtrycket som i sin tur är en riskfaktor för åderförkalkning och hjärtsjukdom. I en amerikansk studie fick 30-54 åringar med lite förhöjt blodtryck rådet att minska sin saltkonsumtion. En uppföljning 10-15 år efteråt visade att rådet minskade antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom med 25-30 procent.
Eftersom hjärtsjukdom är en av de stora dödsorsakerna i världen är salt är en fråga som står högt på agendan i EU, WHO och många länder.
Rekommendationen är att vi ska äta 5 -6 gram salt per dag.
Det är ungefär en tesked.
Hur mycket får du i dig?

2 kommentarer:

PJ sa...

Jättebra skrivet om salt, men det blev nog lite fel på slutet. Det finns ingen i världen som klarar 50-60 gram salt per dag!! Det skall nog stå 5-6 gram :-).
Den som vill ha lite kompletterande information om saltproblemet kan också läsa "Stress, blodtryck, salt och värskebalansen" (http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=68) och "De tre vita gifterna" (http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=67)

Helahälsan sa...

Tack PJ självklart har du rätt. Vilken tur att du är så uppmärksam. Ibland, i värmen går det för fort...