15 juli 2010

Solning minskar risken för diabetes

Jag visste det intuitivt: solande kan inte bara farligt.
Något som är så skönt och avkopplande måste vara nyttigt för människor också. Nu finns det vetenskapliga studier på att solande minskar risken att få typ 2 diabetes. 40 000 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år har följts under elva år. De som solade hade 30 procent mindre risk att få typ 2-diabetes jämfört med dem som undvek solen, enligt ett inslag på Sveriges radio.
En delförklaring är att solningen ger oss D-vitamin. Här i Norden, med lite solljus lider många av oss av D-vitaminbrist, vilket försämrar sockeromsättningen i kroppen.
Särskilt nyttig är solen för smala kvinnor. ”De har 50 procent lägre risk, medan kraftigt överviktiga kvinnor som solar inte minskar risken att få åldersdiabetes”, säger forskaren Pelle Lindqvist till Sveriges Radio.
De vet inte, men tror att feta kvinnor redan från början har en ökad risk för diabetes, därför spelar solandet ingen roll.
En faktor som de inte tycks ha med i forskningen är den vila solandet kan ge. För mig som hela tiden får nya idéer om vad som kan göras (diska, städa, kratta, springa, yoga, laga mat, baka o s v) är dagar i solen perfekt anledning att lata mig, på båtens däck eller utsträckt på gräsmattan eller på en klippa. Gärna i ensamhet. Särskilt bra är det om det finns sol samtidigt som Sommar-programmet går.
Några sådana dagar och sommaren är räddad.

Inga kommentarer: