25 augusti 2010

Skräpmat eller supermat?

Enligt en studie gjord i Sverige, av professor Fredrik Nyström fick 18 kvinnor och män äta dubbelt så mycket som annars under fyra veckor och inte röra på sig. (Se en föreläsning här) Det kallas snabbmatsstudien och är en svensk variant av Supersize me, Spurlocks experiment där han bara åt McDonalds mat.
De svenska försökspersonerna (friska och vältränade läkarstudenter) gick i genomsnitt upp 6,4 kilo i vikt. Rekord-ätaren gick upp från 80 kilo till 92 kilo på två veckor. Efter ett år vägde de fortfarande 1,5 kilo jämfört med utgångsläget.
Efter 2,5 år vägde försökspersonerna fortfarande drygt tre kilo mer i vikt, medan ingen förändring syntes hos kontrollpersonerna.

Några generella slutsatser går inte att dra, eftersom studien är så liten, reserverar sig forskarna. Men den bekräftar faran med att äta skräpmat - även en kort tid. Typ semestern då man kanske också unnar sig att inte röra sig så mycket.
Inget oförargligt att äta skräpmat alltså, framförallt inte i kombination med vila.
Vad är då motsatsens leverne?
Det är sådan som Andrew Weil skissar i sin pyramid i kombination med motion.

2 kommentarer:

Emilia Kostrådgivare sa...

Jag tror också att man mår sämre psykisk av att äta snabbmat - dels för att vi vet att snabbmat inte är någon höjdare (dåligt samvete kan triggas) och sen blir man ju ganska däst och trött, vilket också påverkar psyket. Alltså inte bara använda vågen som riktmärke för "hälsa". Det var mina tankar kring detta!

Pia Vingros sa...

Tack för din kommentar, Så sant så sant. Försökspersonerna klagade över ont i magen första veckan, andra veckan över att de kände sig just dästa och trötta. En av studenterna blev så okoncentrerad, satt bara och stirrade när han borde plugga till sin läkarexamen. Då blev han rädd och ville hoppa av hela projektet.