28 augusti 2010

Nypontid


Dax att plocka nypon! Nu är de purfina, fasta i köttet och rosenröda om kinden. Började min morgon med en promenad vid stranden på Bokenäset, nära Kärlingesunds fina vandrarhem. Där vid stranden, duschade av morgondaggen väntade massor av nypon i stickiga snår. De lossnade lätt och åkte ner i mitt kärl. I vinter är de rena rama c-vitaminkicken att dricka som morgonte. Nu gör jag som Are tyckte: jag använder dem outkärnade. Jag delar dem bara och torkar dem på en plåt i ugnen på lägsta graderna.
När vintermörkret erövrat oss kan jag plocka fram mina nypon. På kvällen lägger jag en näve i blöt i 5 dl vatten. På morgonen kokas allt i tio minuter, hälls upp i en kopp och blir en dunderfin morgondryck att stärka kroppen med.

2 kommentarer:

Caroline sa...

Efter jag läst ditt inlägg gick jag till Örtagubben och köpte ett halvt kilo vilt hel-nyponmlöl (Rosa Canina) torkat & finmalt. Innehåller karoten,B,omega 3, sulfat,F,Cu,B6,Zn,C-vit,fkavonoider,Li, Si,Gopo,vit.E & K.Inga tilsatser.Det ska användas oupphettat.Kostar 150 kronor, men det räcker nog länge. Tänkte strö det på filen eller gröten.Härligt nyttigt!

Helahälsan sa...

Låter som en dunderbra idé att strö det på filen eller gröten. Att göra nyponte på det är också möjligt. Du behöver inte vara rädd för att hetta upp nypon då deras nyttigheter tål både upphettning och nedfrysning.